Obviněním obou řidičů skončilo vyšetřování případu srážky traktoru a osobního automobilu ze 30. prosince loňského roku u Dobromilic, o němž Večerník již dvakrát podrobně informoval. Nehodou, při níž bylo zraněno deset lidí, skončil neslavně poslední loňský hon pro myslivce na Prostějovsku. Co se tehdy stalo? A jak padly první tresty?

 

Na vlečce tažené traktorem se tehdy vezlo osmnáct natěšených lovců se psy. Poblíž železničního přejezdu mezi Němčicemi nad Hanou a Výšovicemi začal soupravu předjíždět luxusní osobní automobil. V tu chvíli už však traktorista dávno dával znamení o tom, že bude odbočovat vlevo.

Samolibý řidič automobilu ale blinkry na pomalém traktoru s vlečkou ignoroval. Jeho posádka ho naopak povzbuzovala, aby přidal plyn. Všichni se dobře bavili, ovšem jen do chvíle nevyhnutelného střetu. Po něm bylo najednou na místě deset zraněných lidí, z toho jeden vážně. A zcela zdemolované osobní auto navrch...

„Jeden z účastníků nehody musel být letecky transportován do nemocnice,“ prozradila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Olomouckého kraje. „Další osoby utrpěly lehčí zranění. Dechové zkoušky a orientační testy na návykové látky u řidičů byly negativní. Okolnosti nehody jsou předmětem šetření,“ přidala bezprostředně po havárii.

Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů. „Zajistili jsme místo proti vzniku požáru, poskytovali jsme první pomoc a asistovali lékařské záchranné službě při ošetření a transportech zraněných,“ sdělila mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Po dvou měsících policisté vyšetřování ukončili s očekávaným výsledkem. „Oba řidiči jsou podezřelí z přestupku. Muž za volantem osobního vozidla ze způsobení dopravní nehody, šofér traktoru se protiprávního jednání dopustil tím, že převážel na valníku za traktorem osoby, což zákon neumožňuje,“ sdělila policejní mluvčí Zajícová.

Dohru ovšem nehoda bude mít zřejmě i pro všechny lovce z valníku. Tím, že dobrovolně nasedli na valník, se provinili proti pravidlům. „Vědomě porušili platné ustanovení zákona, čímž porušili zásadu spolehlivosti. Vzhledem k tomu jim může správní orgán odebrat lovecké lístky i zbrojní průkazy, což je dnes zcela běžná praxe,“ prozradil Večerníku policejní specialista, který se dlouhodobě zabývá problematikou zbraní a zbrojních průkazů.

Podle zdroje blízkého policii však bude mít případ následky i pro posádku osobního auta. „Byli to lidé, o nichž kvůli současné hyperkorektnosti nesmíme uvádět, jakého byli původu. A v jejich autě se podle všeho našly předměty, které by mohly pocházet z trestné činnost…i,“ prozradil zdroj.

Případ proto budeme i nadále sledovat.