(Aneta Lednová, tisková mluvčí společnosti Agel) Bariatrické centrum Nemocnice AGEL Prostějov, které za deset let úspěšně odoperovalo stovky pacientů, nabízí i hojně využívané BARI – kluby. Bariatrická chirurgie je v současné době považovaná za neúčinnější způsob léčby pro pacienty trpící těžkou obezitou a přidruženými chorobami.

„Chirurgické léčbě obezity se v Nemocnici AGEL Prostějov věnujeme více než deset let. Za tuto dobu jsme odoperovali přes 500 pacientů a počet obézních pacientů, u kterých je nutný chirurgický zákrok, rok od roku roste,“ říká MUDr. Petr Vaverka, specialista na bariatrickou a metabolickou chirurgii Nemocnice AGEL Prostějov.

V roce 2022 získalo pracoviště bariatrické chirurgie v Nemocnici AGEL Prostějov titul Bariatrického centra, které nabízí komplexní léčbu obezity zahrnující mezioborovou spolupráci obezitologa, nutričního specialisty, psychologa, gastroenterologa, radiologa, anesteziologa a plastického chirurga. Každý pacient je tedy před operací kompletně vyšetřen a po operaci je dlouhodobě dispenzarizován. „V současné době se v Nemocnici AGEL Prostějov provádí více než 100 bariatrických operací ročně, jež zahrnují celé spektrum bariatrických výkonů, včetně revizních operací. Nejčastěji prováděné typy výkonů jsou tubulizace žaludku, single anastomosis sleeve-ileal bypass (SASI), Roux-Y gastrický bypass (RYGB), všechny výkony provádíme miniinvazivně, tedy laparoskopickou technikou,“ uvedla Aneta Lednová, tisková mluvčí společnosti AGEL provozující Nemocnici Prostějov.

Bariatrické centrum v Nemocnici AGEL Prostějov pořádá pravidelná setkání – BARI KLUB. Tato setkání jsou cílena na všechny pacienty, kteří bariatrickou léčbou prošli, k bariatrické operaci se chystají či nad ní teprve uvažují. V rámci tohoto setkání mají návštěvníci možnost se v neformálním prostředí a atmosféře setkat s odborníky z řad zdravotníků a získat tak odpovědi na své otázky týkající se obezity. „Setkání trvá zhruba hodinu, během které účastníkům představíme naše Bariatrické centrum, ve zkratce je uvedeme do problematiky chirurgické léčby obezity a přiblížíme jim možnosti nezávazných konzultací s lékaři a nutričními terapeutkami. Nejdůležitější ale je, že si takto mohou naši bariatriční pacienti své zkušenosti vyměnit navzájem mezi sebou,“ vysvětluje MUDr. Petr Vaverka.

Příští BARI KLUB proběhne v Nemocnici AGEL Prostějov 7. listopadu 2023 v budově stravovacího provozu od 14.30 hodin.