Nebe a dudy. Tak se dá už nyní bez nadsázky srovnat aktuální a předešlá sezóna Jestřábů. V minulé sezóně se tým potýkal s výrazně nevyrovnanými výkony, propadáky s papírově slabšími celky. Ale také s mnoha inkasovanými brankami a místy až profesorským hokejem. Dnes? Tým je mladší, na ledě působí živěji, s týmy, s nimiž by měl určitě bodovat, průběžně boduje. A favoritům dokáže vzdorovat.

Co ale zdobilo Jestřáby v minulé sezóně i v té nynější, to je produktivita: S téměř 100 vstřelenými brankami, což činí téměř čtyři na zápas, je nyní Prostějov třetí nejproduktivnější v soutěži (za první Jihlavou a druhým Vrchlabím). Body jsou navíc rozložené mezi více hráčů, vysoká produktivita nezdobí jen dvě, tři jména – i to je ostatně věc, kterou úspěšně aktuální hráči od svých předchůdců z ročníku 2019/2020 převzali.

Jak tedy na tom je jinak Prostějov v klubovém srovnání? V počtu inkasovaných branek je Prostějov v průměru, totéž platí o průměru střel na zápas proti prostějovské i soupeřově bráně. Ke středě byli Jestřábi šestí v procentu využívaných přesilovek, blížili se v tomhle směru ke 20 procentům. Což je s podivem, protože Prostějov se dlouhodobě spíše trápí při početních výhodách. Přeci jen ale pomohly využití přesilovky proti trápícímu se Kladnu a decimovanému Kolínu. Naopak poměrně výrazně za špičkou tabulky Prostějov zaostává v počtu ubráněných oslabení.

A jak jsou na tom jednotliví hráči? V bodování je dlouhodobě mezi TOP desítkou Petr Mrázek a útočí na ni Petr Chlán. Oba hráči patří rovněž k elitě co do počtu vstřelených branek, Mrázek spolu s Bartošem i v počtu asistencí. Tomáš Drtil je pak mezi nejproduktivnějšími beky soutěže. Pohled na +/- statistiku je pak rovněž pro prostějovského fanouška potěšující: vysoko je pravidelně Petr Chlán, který taky místy v žebříčku vede. Hodně vysoko jsou ale rovněž hráči jako René Piegl, Petr Krejčí nebo Martin Pěnčík. Co se týká brankářů, tak Ondřej Bláha pomalu jde tabulkami nahoru. Koneckonců, jeho spolehlivost a kvalita výkonů je nyní vyšší než na úvod sezóny.

Na závěr se podívejme krátce na některé hráče. Třeba na již jmenovaného Petra Mrázka. Ten prožívá životní sezónu, v níž je jedním z nejdůležitějších členů týmu. Bodova už minulý týden překonal své osobní maximum (29 bodů ze sezóny 2016/2017). Petr Chlán pak nyní své bodové maximum může překonat právě tento týden. Celkově je pak u něj vidět změna role, když dostává více prostoru a trenéři se na něj více spoléhají. Výrazně si spravuje chuť také František Hrdinka a skvěle se v Prostějově uvádí zadák Martin Pěnčík, který už si připsal osm bodů a vzhledem ke kvalitě střelby má náběh na mnohem více vstřelených branek. Naopak o něco více se mohlo možná čekat od Dominika Hrníčka a Lukáše Žálčíka, zejména druhý z nich byl adeptem na krále všech myslitelných statistik, od obou se pak čekalo, že budou pravidelně bodovat. I tak se ale nedá říct, že by některý z nich zklamal a trenéry může spíše těšit, že v těchto hráčích mají ještě větší potenciál, než dosud v sezóně předvedli.