První muž prostějovských komunistů Ludvík Šulda tuší, že po debaklu KSČM v parlamentních volbách to bude mít tato levicová strana těžké i v „komunálkách“, které nás čekají příští rok. Podle lídra kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy v Olomouckém kraji bylo chybou, že se strana v uplynulých čtyřech letech soustředila jen na parlamentní politiku a zapomínala na obyčejné lidi ve městech a na vesnicích. Navíc i v Prostějově je podle něj potřeba vrátit se ke kořenům KSČM a stranu také výrazně omladit.

„Myslím si, že emoce stále pracují a pracovat budou. Musí se však okamžitě začít pracovat směrem k návratu zpět do Poslanecké sněmovny,“ poznamenal Ludvík Šulda, předseda Okresního výboru Komunistické strany Čech a Moravy v Prostějově. „Na tom, co jsem uvedl bezprostředně po volbách, bych neměnil vůbec nic. Jen mohu dodat, že KSČM se musí vrátit zpět ke svým kořenům a sestoupit mezi občany. V posledních letech jsme se až příliš upnuli k parlamentní práci a zanedbávali tu dole mezi obyčejnými lidmi. To neznamená, že jsme pro lidi v Poslanecké sněmovně nic neudělali. Naopak si myslím, že v posledních čtyřech letech se nám toho podařilo z našeho programu splnit více než v těch předchozích pětadvaceti! Ať to bylo pravidelné zvyšování minimální mzdy, pravidelné valorizace důchodů, udržení kvalitní a dostupné bezplatné zdravotní péče, zabránění další privatizace našeho národního majetku, či zdanění církevních restitucí, které následně smetl Ústavní soud. Bylo toho mnoho,“ míní Šulda.

Občané však ve volbách rozhodli tak, že levice vypadla ze sněmovny. „Strany, které v ní zůstaly, mají k těm hájícím zájmy obyčejných lidí práce daleko. Vše, co se KSČM podařilo prosadit, je ohroženo, a není nikdo, kdo by tomu z poslaneckých lavic bránil. Budoucí vládní strany už se nechaly slyšet, že zruší slevy na jízdné, omezí valorizace mezd a důchodů, za kvalitní zdravotní péči si lidé, pokud jí budou chtít, připlatí, ve hře je důchodová reforma s rovným důchodem pro všechny, Kdo bude chtít dostávat více, bude muset mít soukromé penzijní připojištění. Obavy mám z řady dalších kroků. Rozhodně to nebude nic pro lidi, kteří mají průměrné či podprůměrné mzdy. Do toho všeho přichází výrazné zdražování všeho,“ dívá se na současnou i budoucí situaci předseda prostějovských komunistů, kteří se po parlamentních volbách již sešli a diskutovali o zklamání z výsledků. „Jelikož jde o celostátní debakl, je potřeba hlubší analýzy z celostátní úrovně, na což je ještě podle mého názoru brzy. Zcela jistě bude muset dojít k poměrně drastickým a razantním změnám. Ale je otázka, zda jsme na ně připraveni,“ obává se Ludvík Šulda.

Do komunálních voleb zbývá rok, takže Večerník zajímalo, co konkrétně předseda KSČM v Prostějově udělá pro to, aby voliče v Prostějově přesvědčil o tom, že komunisté by neměli chybět alespoň v zastupitelstvu? „Volby na úrovni větších měst, především statutárních, a krajů jsou silně ovlivněny celostátní politikou. Bude proto záležet na tom, jak se naše strana poučí ze svého volebního debaklu a jaký bude vytvářet svůj mediální obraz. Bohužel již bude mít značně omezené možnosti, neboť nelze předpokládat, že jí bude věnována jakákoli mediální pozornost ze strany mainstreamových médií, ale i jiných. Budeme se, jak už jsem zmínil, muset vrátit na počátek a zaměřit se na drobnou práci mezi lidmi dole na úrovni právě okresů a krajů, což bude velmi obtížné. Musíme se zároveň více zaměřit na sociální sítě, které skýtají možnosti, kterých neumíme zatím zdaleka využít. Jak jsem již zmínil, na základě vlády pravice a zároveň nastupující krize lidé budou brzy přicházet o své sociální jistoty a práci. Jestliže zastavuje práci mladoboleslavská Škodovka, na niž je navázáno mnoho firem, bude to znamenat ohrožení desetitisíců pracovních míst, a to i u nás na Prostějovsku, které je těmito montovnami pro automobilový průmysl proslulé. Pokud se pak pravici tak, jak avizovala paní Pekarová Adamová z TOP 09, podaří prosadit takové změny Zákoníku práce, které umožní firmám okamžité propouštění jejich pracovníků bez udání důvodů, můžeme se „těšit“ na mnohé. Možná se vám zdá, že jsem trochu odbočil, ale ve své podstatě touto prací mezi takto ohroženými skupinami a pomocí jim, například právní a jinou, můžeme ukázat důvody, proč by komunisté neměli chybět v prostějovském zastupitelstvu,“ uvedl obšírně předseda Okresního výboru KSČM v Prostějově.

V prostějovské komunální politice prezentují KSČM především zástupci starší generace. Otázkou tedy je, zda tato levicová strana má na to, aby se omladila a vlila tak do svých řad novou krev. „Již v minulých komunálních volbách byla snaha naší kandidátku omladit, na druhém a třetím místě jsme měli třicátníka a padesátníka, voliči však rozhodli jinak a kroužkovali, místo mládí zvolili zkušenost a jistotu. Samozřejmě v příštím roce bude muset dojít k podstatným změnám na kandidátce. Pevně věřím a budu se o to všemožně snažit, aby v souvislosti se změnami na celostátní úrovni došlo k oslovení i nestranické, levicově smýšlející veřejnosti, která bude ochotna prát se na komunální úrovni za zájmy občanů našeho města, ať už na kandidátce KSČM či na společné kandidátní listině,“ uzavřel Ludvík Šulda.

Druhé ohlédnutí za parlamentnímiu volbami, exkluzivní rozhovory a analýzy z pohledu regionu i kraje najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 25. října