Top 6 událostí pro rok 2020 města Prostějova najdete v tomto článku.

Oslava 630. výročí založení města Prostějova

Tradiční městský ples byl laděn v režii oslav 630. výročí založení města Prostějova. V městském divadle pak primátor v historickém kostýmu prvního prostějovského purkmistra přijal od Jošta Lucemburského markraběte Moravského glejt, který Prostějovu zaručoval veškerá práva a privilegia města. Kdo by si v tu chvíli pomyslel, že půjde o jedinou oslavu významného výročí. Další akce byly postupně během roku zrušeny kvůli koronaviru.

01 mesto purkmistr

2.

Nový hejtman, Prostějované propadli

Politický rok 2020 byl ve znamení krajských voleb. Jeho výsledky se významně dotkly a ještě dotknou prostějovského regionu spíše v negativním kontextu, neboť zdejší kandidáti až na jednu výjimku zcela propadli. Volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje sice ovládlo hnutí ANO, ovšem nepodařilo se mu získat koaličního partnera a vládu nad krajem tak převzala koalice Pirátů a Starostů, Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Ladislava Oklešťka vystřídal v křesle hejtmana Josef Suchánek a jedinou zástupkyní Prostějova v širším vedení se stala uvolněná zastupitelka Milada Sokolová. Malou náplastí je, že první náměstek hejtmana Ivo Slavotínek a uvolněný radní pro školství Aleš Jakubec jsou prostějovští rodáci.

01 mesto oklestek suchanek

3.

Sportovní boss Černošek v ohrožení života

Během listopadu otřásla nejen sportovní veřejností nepříjemná zpráva. Sportovní boss Miroslav Černošek byl hospitalizován ve Fakultní nemocnici Olomouc se závažným průběhem covid-19. Více než týden byl napojen na plicní ventilaci a jeho plíce pracovaly na pouhých 15 procent. Černoškův stav se ale postupně zlepšoval.

01 mesto cernosek

4.

Kristýnka z Křenůvek první v kraji

V prostějovské porodnici se jako vůbec první miminko roku 2020 narodila Kristýnka Konšelová z Křenůvek. Hned bylo jasné, že jde zároveň o první narozené dítě roku 2020 v celém Olomouckém kraji! Na svět totiž přišla 1. ledna v 01.28 hodin. Tuto milou událost si nenechal ujít ani tehdejší hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, který přijel Kristýnce i jejím šťastným rodičům Monice a Janu Konšelovým poblahopřát a předat jim dárky i finanční pomoc.

01 mesto kristynka

5.

Zemřela nejstarší Prostějovanka

Spoustu let překypovala elánem a rozdávala úsměvy a pohodu všem kolem sebe. V úterý 18. února však nejstarší občanka města Prostějova Josefa Schlesingerová zemřela. Uzavřel se tak bohatý a naplněný život, který započal 19. dubna 1916. Paní Josefa se v závěru života těšila z péče své dcery a zetě, o životních prioritách pak měla naprosto jasno. „Nejdůležitější je brát všechny problémy s nadhledem a nestresovat se kvůli ničemu. A hlavně mít okolo sebe lidi, které máte rádi,“ doporučila nám Josefa Schlesingerová, která tento svět opustila v nedožitých 104 letech.

 

01 mesto schlesingerova

6.

Ředitel Národního domu dostal padáka!

Velice zneklidňující zpráva. Těsně před letními prázdninami byl z funkce ředitele Národního domu odvolán Jiří Hloch. Později vyšlo najevo, že během svého úřadování zanechal v účetnictví pořádnou „sekeru“. Podle opozičních zastupitelů činí manko až 1,5 milionu korun. Vedení města podalo trestní oznámení, případem se nyní zabývá Policie ČR.

 

01 mesto narod

 

 

Speciální příloha ROČENKA 2020 je součástí aktuálního vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které najdete v prodeji od pondělí 4. ledna