S velkou odezvou se setkala čtvrteční vernisáž v prostějovském muzeu. V něm představili restaurovaný kříž Kateřiny Breslové, který stál na dnes již zrušeném farním hřbitově ve Smržicích.

Kříž označoval místo posledního odpočinku třináctileté dívky. Ta zemřela před téměř dvěma sty lety. Nyní byl kříž obnovený a představený veřejnosti. A s ním ožil také příběh dívky, její rodiny a doby dávno uplynulé. „Toto setkání beru i jako pietní vzpomínku na mladého člověka Kateřinu Breslovou, jež zemřela před 190 lety na břišní tyfus,“ nechal se slyšet restaurátor kříže Radomír Surma.

Stál před ním nelehký úkol, restaurováním totiž prošel nejen kříž, ale také kamenný podstavec a malovaná schránka s textem. „Nebylo to jen vymalování, ale zároveň péče o kříž, který byl například částečně zlacený, a to plátkovým zlatem,“ uvedl restaurátor během vernisáže.

Kříž byl v jistých ohledech unikátní. „Měla jsem možnost navštívit mnoho muzeí v celé republice a musím konstatovat, že takový sbírkový předmět nemá obdoby. Pokud muzea vlastní kříže, tak jsou buď se schránkou, ale už bez malby a bez textu, nebo je dochovaná jen schránka,“ sdělila ředitelka muzea Veronika Hrbáčková. Restaurátor zase ocenil kvalitu podobizny dívky, jež byla součástí kříže. Zajímavostí je, že původní autor-malíř není znám.

Kříž připomínal smutnou skutečnost. A sice, že v minulosti mnohem více lidí umíralo v nízkém věku. „Úmrtnost populace byla velmi vysoká. Ale dětí byla ještě vyšší, v devatenáctém století umírala čtvrtina kojenců do jednoho roku,“ poznamenala k nemilosrdným číslům ředitelka muzea.

Co se naopak nezměnilo, to je chování některých jedinců. Jak zmínil restaurátor, kříž někdo poničil! A to možná ještě za života rodičů zemřelé dívky. „Ne všichni dokázali jít na hřbitov s úctou. Během restaurování jsem zjistil, že text někdo dost brutálním způsobem poškrábal. Přímo přes střed textu byly ostré vrypy,“ konstatoval smutně během vernisáže, kterou historickou hudbou, třeba od Johanna Sebastiana Bacha, doprovodila na violoncello Kristýna Dvořáková.

Kříž Kateřiny Breslové nebude poslední takto prezentovanou restaurovanou památkou. Prostějovské muzeum chce podle slov kurátorky výstavy Markéty Hamzové dále zviditelňovat čerstvě restaurované předměty nebo jejich soubory. „Bez této pomoci by neměly šanci přežít pro další generace. Nebo jen ve velmi špatném stavu. Jde o mimořádnou věc, těch předmětů máme v muzeu velké množství. A většině z nich se nedostane takové pozornosti a péče,“ sdělila Markéta Hamzová.