Poslední týden nebyl v Muzeu a galerii Prostějov pouze o oslavách významného jubilea 130. výročí. Od uplynulého pátku se mohou zájemci těšit také na zajímavou výstavu Příběh železa, která nabízí řadu různých zajímavostí nejen z jeho nálezů v přírodě, ale také jeho dějiny a různé experimenty. Jak podstatnou část historie naší planety železo tvoří se budou moci návštěvníci na vlastní oči přesvědčit až do 3. září, do kdy bude výstava zapůjčená. 

„Jsme moc rádi, že jsme si tuto výstavu mohli zapůjčit od Jihovýchodního muzea Moravy ze Zlína. Práce trojice žen Jany Langové, Ludmily Hausnerové i Andrey Dovicové je neuvěřitelná a nabízí širokou škálu pro pochopení, jak je tato strategická surovina důležitá, ale také zajímavá,“ prozradila jedna z kurátorek výstavy v Prostějově Vladimíra Jašková.

Výstava je rozdělena na dvě části, když v menším sále shlédnou návštěvníci nejdůležitější minerály a rudy železa. Jedná se o části nacházející nejen ze Zlínska, ale i z celého světa a odhalují tak z čeho se dá získat. „Velmi zajímavým doplňkem jsou i experimentální tavby železa, kterým se ve Zlíně věnují a všechny tyto poznatky jsou doloženy právě tímto experimentem. Po dohodě s kolegyněmi ze Zlína tu máme i naleziště z Prostějovska. Konkrétně se jedná o nálezy u Stínavy v Repešském žlebu ve vojenském prostoru. Zde je velmi zajímavou informací, že se zde těžilo v řadě různých období už od Keltů a našli se zde graptoliti, což jsou zkameněliny vývojově důležitých organismů z období prvohor. Jedná se tak o jediné místo na Moravě, kde se tyto horniny nacházejí paleontologicky doložené horniny. I my jako muzeum v Prostějově jsme se podíleli dvacet let na tomto výzkumu a jsme rádi, že jsme ji zde mohli po dohodě s autorkami výstavy zařadit,“ přidala Jašková s tím, že i region má v tomto směru velmi důležité zastoupení.

Archeologická část k příběhu železa pak nabízí dvě hlavní výstavy. První se týká nálezů z doby laténské a období Keltů, které se podařilo nalézt a dochovat z jejich nástrojů ještě z dob před naším letopočtem. Druhá část se už časem posouvá o několik století dopředu k velkomoravské říši a území Klášťova, přičemž se jedná o nálezy v období Slovanů. I zde pak návštěvníci mohou najít kousky z Prostějovska. 

K vidění je tu celá řada různých předmětů, jenž dokázali naši dávní předkové z železa vyrobit. O tyto dvě lokace se nejedná náhodně, protože na obou z nich byla nalezena velká část těchto předmětů pohromadě, což je unikát v rámci České republiky. „Jde o různé pomůcky, které usnadňovali řadu dennodenních činností. Nechybí samozřejmě ani příběh o hutnictví a kovářství, jaké mělo v tu dobu zásadní vliv. Jistou zajímavostí je zde také nález kovářského vybavení z období před naším letopočtem. Pro porovnání se zde mohou návštěvníci podívat i na moderní nástroje a na první pohled tak uvidí, že i po celých staletích se nástroje vlastně nezměnili,“ prozradila kurátorka za oblast archeologie Blanka Veselá.

Výstava by kromě svých zájemců mohla přilákat i řadu školáků, kterým může přiblížit dávná období a řadu různých předmětů mohou vidět i na živo, což je jinak téměř nemožné.

Na příběh železa se mohou zájemci vypravit od minulého pátku až do 3. září a výstava má opravdu, co nabídnout.