V pátek po půlnoci zastavila policejní hlídka řidiče osobního vozidla v Sladkovského ulici v Prostějově. Jednak mladík neměl v době nouzového stavu a přetrvávajícího zákazu nočního vycházení venku co dělat a jednak mu policisté prokázali ovlivnění návykovou látkou. Není jen jasné, zda byl řidič opilý, nebo pod vlivem drog. 

„V pátek 8. ledna hodinu a půl po půlnoci kontrolovali policisté obvodního oddělení Prostějov 2 ve Sladkovského ulici v Prostějově osobní automobil Ford a jeho dvaadvacetiletého řidiče. Dechovou zkouškou u muže policisté alkohol vyloučili, ale orientační test na přítomnost jiných návykových látek byl pozitivní na látky amphetamin/metamphetamin,“ uvedl František Kořínek, tiskový mluvčí Policie ČR, územního odboru Prostějov. Kuriozitou však zůstává, že mladík tvrdil pravý opak svého ovlivnění. „Řidič užití drog v dohledné době popřel, ale naopak přiznal vypití osmi litrů jedenáctistupňového piva a půllitru vodky během předchozího odpoledne. Pro zjištění, jak to vlastně bylo s užitím zakázaných látek doopravdy, byl policisty vyzván k absolvování odborného lékařského vyšetření v prostějovské nemocnici, kterému se dobrovolně podrobil. Další jízdu muži policisté zakázali,“ sdělil mluvčí prostějovských strážců zákona.

Do výsledku lékařského vyšetření je muž podezřelý z přestupku podle zákona o silničním provozu. Za ten mu v případě, že se prokáže, hrozí pokuta od 2 500 do 25 000 korun a zákaz řízení na dobu od šesti měsíců do jednoho roku. Zároveň se bude u správního orgánu zodpovídat za porušení vládního nařízení ohledně zákazu nočního vycházení.