Devatenácté pokračování krajského přeboru pod hlavičkou O KFS nabídlo očekávaný šlágr mezi dvěma odvěkými rivaly z Čechovic a Kostelce na Hané, které se tentokrát odehrálo na půdě prvně jmenovaného celku

. I přes nepříliš vlídné počasí zavítalo v nedělním odpoledni do areálu téměř čtyři sta fanoušků a na podmáčeném terénu se bylo na co dívat. Z důvodu komplikací s arbitry si sice diváci museli počkat o něco déle, ale nakonec o zajímavé situace nouze nebyla. Poločas lépe vyzněl pro Kostelec, druhý zase pro domácí, a to znamenalo jediné – spravedlivou dělbu bodů.

 

Stav před výkopem

Zápas sliboval vše, co fanoušky může přilákat. Potkal se druhý celek tabulky se třetím v nejvyšší krajské soutěži. Do toho navíc dva rivalové, kteří sváděli tuhé boje i v jiných soutěžích. A jak se říká, derby nemá favorita, což zde platilo stoprocentně. Očekával se tak velmi zajímavý souboj o to, kdo by se mohl po tomto kole vyhřívat na první příčce a také se stane tím pomyslně nejlepším v rámci amatérských celků v regionu.

Vývoj utkání

První poločas patřil od prvních minut Kostelci na Hané, který dokázal svého soupeře přehrávat. Byl rychlejší a důraznější a dostával se i do nebezpečných míst. Čechovice naopak hledaly cestu, jak se z vytrvalého tlaku vymanit, ale směrem dopředu toho příliš nepředváděly, až na dvě světlé výjimky. Už ze startu zachránilo domácí břevno a po dvaceti minutách už přišla první branka. Hosté mohli ještě do poločasu své vedení navýšit, proti ale byl brankář Hradečný. A především Preisler si některé situace možná ještě vyčítá.

Do druhé půle došlo v domácím kádru ke změnám, hráči si své posty ve velkém vyměnili. To přineslo na těžkém terénu zjednodušení hry a díky tomu se ve druhém poločase dostaly i Čechovice daleko více do hry. Tlak hostů z první půle vystřídal tlak domácích a po hodině hry se jim podařilo srovnat. Ve zbývající půlhodině nepřál hráčům vydatný déšť. K vidění už byly spíše jen pološance, které oba brankáři dokázali vyřešit.

Zásadní okamžiky

Už od úvodu využívali hosté trojice Škrabal, Preisler, Skalník, která větrala domácí obranu a vytvářela šance. V té první se objevil Preisler, který po dlouhém autu hlavou trefil jednoho z bránících hráčů, a míč orazítkoval břevno. O chvíli později to byl opět kanonýr Kostelce, který tentokrát zkoušel obstřelit Hradečného, ten ale vytáhl první velký zákrok duelu. Poté se na hřišti přiostřilo a přišly první ostřejší ataky na obou stranách. Ve 22. minutě se opakovala situace ze začátku a dlouhý aut tentokrát doputoval až k Hrubanovi, který se hlavou z malého vápna nemýlil – 0:1. Hosté i následně pokračovali v dominanci a v další šanci byl zase Preisler. Uvolnil se po levé straně, ale z úhlu místo kolem Hradečného nenašel. Čechovice se osmělily až po půlhodině, kdy našel Jašíček Zatloukala, ten však z dobré pozice minul branku. Druhou šanci měli domácí po centru Muzikanta, patička Halouzky ale skončila mimo. Kostelec dále hrozil z dlouhých míčů, ale vyloženou šanci už si do přestávky nevytvořil.

Do druhého poločasu domácí lodivod přeskupil řady a očividně to jeho svěřencům pomohlo. V první tutovce byl ale smolař dnešního duelu Preisler, který měl skvělou příležitost navýšit vedení, jenže proti Hradečnému tváří v tvář znovu selhal. Od tohoto momentu aktivitu převzali kostelečtí hráči a postupně se dostávali do tlaku díky standardním situacím a většímu počtu faulů ze strany soupeře. V 63. minutě přišla rychlá akce Čechovic, kde Muzikant poslal míč do ohně. Tam si jej našel Novák, který přesně mířenou ranou srovnal stav duelu – 1:1. O dvě minuty později mohlo být v táboře domácích ještě veseleji, ale Halouzka hlavičkou jen těsně minul. Posledních dvacet minut už dostávali hráči i hřiště vydatný déšť, který z fotbalovosti trochu ubral. Byl to hlavně boj. Oba celky si ještě určitou šanci vytvořily, ale na změnu skóre to nebylo. V samém závěru se ještě nechal hloupě vyloučit Lakomý, který viděl druhou žlutou kartu. Oslabení v nastavení už domácí přežili.

Osobnost utkání

V nedělním duelu vybíráme hned dvojici - Hradečný, Preisler. Domácí brankář byl totiž pravidelně v pohotovosti právě z obávaného kanonýra Kostelce, který ho zaměstnal hned pětkrát a ani jednou si na něj nepřišel. Tato dvojice byla ale v derby jednoznačně nejvíce vidět u zásadních akcí, které mohly o vítězi rozhodnout.

Zajímavost duelu

Půlhodinový odklad kvůli sudím. Ti totiž na zápas vůbec nedorazili. „V sobotu ráno jsme řešili hřiště pod sněhem a volali jsme na svaz, zda by bylo případně možné utkání odložit. Poté už jsme nevolali, ale na svazu si mysleli, že se hrát nebude, sudí tak nepřijel. Byl zde naštěstí Jan Petrásek, který se role ujal a sehnal si jednoho asistenta. Druhým byl pan Bilík. Všichni tři zaslouží absolutorium,“ prozradil po zápase domácí kouč Lukáš Koláček a stejně tak hovořil i kouč hostů Lubomír Keluc.

Atmosféra střetnutí

I přes opravdu nevlídné počasí skvělá. Na stadion si našlo cestu téměř čtyři sta fanoušků a snažili se hnát své favority k vítězství. Na hřišti to chvílemi taky jiskřilo, pár zákroků bylo velmi ostrých, ale na derby to bylo v rámci mezí. Oba celky si to chtěly rozdat hlavně fotbalem.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Lukáš KOLÁČEK – TJ Sokol Čechovice:

„Věčný náš rival z Kostelce. My jsme věděli, že nepřijede hrát nějakou mezihru a fotbal, ale bude nakopávat míče a hledat své rychlé hráče vepředu. To se potvrdilo a v prvním poločase jsme se s tím těžko popasovali. Šli jsme zaslouženě do kabin za nepříznivého stavu, kdy jsme si nepohlídali dlouhý aut. Nebyli jsme ani přesní vepředu a Halouzka na to byl sám. Ve druhém jsme to zlepšili a zahráli jsme skvělou partii. Zaslouženě jsme srovnali a mrzí mě, že jsme v závěru ještě nepřidali další branku. Z celkového pohledu ale asi zasloužená remíza.“

Lubomír KELUC – FC Kostelec na Hané:

„Derby bych nazval spíše bojovným. Hrálo se na čechovickém poli, které je pouze tady a na Slovensku Tehelné... (úsměv) Musím pochválit všechny tři rozhodčí včetně laika, protože to zvládli na výbornou. Měli jsme utkání rozhodnout v první půli a je to naše chyba, když neproměníme dvě ´loženky´ za svého vedení. Hráli jsme v prvním poločase daleko lépe, soupeř působil naivně.  Ve druhé půli jsme vypadli z role na dvacet minut, a to nás stálo tři body. Měli jsme mnohem víc brankových příležitostí, určitě jsme nebyli horším týmem. Před kluky smekám, jak to odpracovali. Znovu jsme neprohráli a doufám, že nám to vydrží co nejdéle.

 

 

PB SCOM krajský přebor O KFS - 19. kolo

TJ Sokol Čechovice – FC Kostelec na Hané

1:1 (0:1)

TJ Sokol Čechovice (4-4-2 zprava)

Hradečný (zelený)

Veselý

Zelina

Studený

Hanák

Zatloukal

Novák

Lakomý

Jašíček

Halouzka

Muzikant

Branka: 63. Novák

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 6

Rohové kopy: 4

Žluté karty: 13. a 90. Lakomý, 65. Studený, 86. Hanák

Červená karta: 90. Lakomý

Střídání: 42. Walter za Veselého, 81. Kopečný za Zatloukala, 81. Kadlec za Muzikanta, 86. Jurníček za Nováka, 86. Haluza za Jašíčka

Trenér: Lukáš Koláček

 

FC Kostelec na Hané (4-5-1)

Vítek (žlutý)

Fajstl

Lužný

Pavlíček

Grulich

Škrabal

Ondroušek

Prokop

Hruban

Skalník

Preisler

Branka: 22. Hruban

Střely na branku: 8

Střely mimo branku: 7

Rohové kopy: 7

Žluté karty: 17. Skalník, 75. Hruban, 90. Abrahám

Střídání: 46. Abrahám za Grulicha

Trenér: Lubomír Keluc

Rozhodčí: Petrásek – Látal, Bilík (laik)

Diváků: 386