Za pravidelné darování nejcennější tekutiny obdrželi lidé z celého Olomouckého kraje Zlaté kříže Českého červeného kříže (ČČK). Za hejtmanství jim je ve středu 14. června v Klášterním hradisku v Olomouci předali hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a náměstek pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

„Chtěl bych vám poděkovat za sebe, celý náš kraj, ale i za všechny pacienty, kterým vašimi činy zachraňujete život. Pomáháte druhým opakovaně, nezištně a bez nároku na odměnu, to si zaslouží obdiv,“ řekl hostům v sále hejtman Josef Suchánek.

Ocenění si převzalo téměř sto dárců, kteří za svůj život darovali krev už po osmdesáté. Celkem však tohoto počtu odběrů dosáhlo v loňském mnohem více dárců, a to 210. Z toho 173 mužů a 37 žen. V Olomouci z tohoto počtu darovalo krev 109 lidí, v Přerově 25, v Šumperku 53, v Prostějově 16 a v Hranicích 4. Nejstarší dárce má v rodném listě uvedený rok narození 1954 a nejmladší 1997.

Dárcovství krve si Olomoucký kraj velmi váží a pravidelně ho podporuje. Letos darovalo hejtmanství ČČK příspěvek v hodnotě 400 tisíc korun. Na organizaci slavnostního předávání Zlatých křížů se kraj podílí od roku 2013.

„Finanční příspěvek jsme v letošním roce zvýšili o sto tisíc korun. Peníze ČČK každoročně využívá k pořádání série kurzů první pomoci pro příslušníky integrovaného záchranného systému v Olomouckém kraji, pracovníky veřejné správy a také pro veřejnost. Červenému kříži jsme mimo to darovali také jednu starší sanitku,“ doplnil náměstek Dalibor Horák.

V Olomouckém kraji funguje šest transfuzních stanic, které registrují okolo šestnácti tisíc dárců krve. Podle Marka Jukla, prezidenta ČČK, není tento počet dostačující.  

„V Olomouckém kraji by více dárců potřebovala hlavně Fakultní nemocnici Olomouc, kde se provádí řada speciálních zákroků. Věřím, že ocenění dárci budou příkladem pro ty, kteří třeba dosud váhají, zda se dárci krve stát,“ dodal Jukl.

Marek Jukl předal Vojenské nemocnici Olomouc pamětní plaketu za šedesát let bezpříspěvkového dárcovství krve, čímž ocenil její dlouhodobou podporu dárcovství. O hudební doprovod slavnostního ceremoniálu se postarala Elena Prášilová Gazdíková, sólistka opery a operety Moravského divadla Olomouc.