V roce, kdy slavil třicet, vyhrál Roger Federer pošesté Turnaj mistrů, Ivan Lendl dominoval na Australian Open a Tomáš Berdych pětkrát postoupil na okruhu ATP do finále a získal dva tituly. Všichni ve výborné formě v pozici zkušených hráčů, kteří se stále drží na skvělé úrovni.

Podobně je na tom antukový prostějovský challenger UniCredit Czech Open. Třicátý ročník byl opět oslavou tenisu. Nabídl skvělé zápasy, ukázal fanouškům kompletní domácí špičku, výborné zahraniční hráče a velké světové naděje, o kterých tenisoví příznivci v dalších letech hodně uslyší. A třeba budou za čas vzpomínat, jak na vlastní oči viděli finalistu French Open, což třeba letos platilo v případě Caspera Ruuda, účastníka prostějovského turnaje před čtyřmi lety.

Ve světě pořádají stovky challengerů, ty ale obvykle v tenisovém kalendáři vydrží jen několik sezón, pak je vystřídají nové. Na třicet ročníků se dostalo podle statistik jen sedm podniků na planetě. V Prostějově se drží, přestože získání potřebných financí pro tak velkou akci je stále složitější.

V historii si prostějovský turnaj prošel složitými okamžiky, po několika letech byl po odchodu tehdejšího titulárního partnera v kritické situaci. Hrozící zánik odvrátilo klíčové spojení s peněžním ústavem, který měnil názvy, většinou ale ne přívětivou tvář k největší mužské tenisové akci v zemi.

Dlouhodobé spojení se silným hráčem v bankovním sektoru znamená, že na prostějovských kurtech opakovaně dělají první krůčky v mužském tenise české naděje. První tehdejší nastupující generaci reprezentoval především Jiří Novák, ty další třeba Tomáš Berdych, Radek Štěpánek nebo Jan Hájek. Žhavou současnost pak zastupuje Jiří Lehečka, čerstvý vítěz UniCredit Czech Open Dalibor Svrčina či Jakub Menšík.

A ve startovních blocích je nachystaný Jan Kumstát, který už si vyzkoušel kvalifikaci, nebo Maxim Mrva. Ten chyběl kvůli startu na juniorce v Paříži. Ale určitě se brzy prostějovské šance dočká. UniCredit Czech Open totiž zdaleka nekončí.