U nás se pořád něco děje. A není to tím, že by sem pravidelně zajížděl populární herec Miroslav Donutil se svojí stejnojmennou show plnou vtipných historek. Ovšem fakt, že si lidé z Prostějova mohou mimo jiné vyprávět o zážitcích z různých kulturních akcí, určitě není samozřejmostí. Aby tomu tak bylo, rozdává Statutární město Prostějov pravidelně dotace do kultury. Peníze z rozpočtu pomohou například při pořádání festivalu, happeningu či katalogu k výstavě.

Nejvyšší dotace ve výši 50 000 korun poputuje dvěma osvědčeným prostějovským souborům. Tím prvním je Divadelní soubor Pronitka, který pravidelně téměř každou neděli připravuje oblíbená loutková představení pro děti v prostějovské sokolovně. „Peníze budou využity mimo jiné na vybavení, výrobu a nákup kulis,“ uvedla první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi Prostějova).

Finanční prostředky ve stejné výši půjdou také pěveckému sboru Nota Bene, který v Prostějově funguje osm let. Jako cíl svého snažení si jeho členky vzaly šíření radosti z hudby.

Padesát tisíc na jednorázovou akci bude moci využít David Bartoš, který po úvodních dvou ročnících na sebe přebírá zodpovědnost za pořádání Festivalu současného umění, jenž se v našem městě konal na podzim. Štafetu převzal po zakladateli festivalu Mirovi Macíkovi. „Peníze jsou určeny na produkci festivalu,“ informovala Sokolová.

Klub vojenské historie Dukla se do všeobecného povědomí zapsal zejména pořádáním spanilých jízd po vesnicích regionu, které měly za úkol stylově připomenout konec II. světové války. Město Prostějov mu nyní pošle 40 000 korun na oslavu Dne veteránů, který se každoročně koná na střelnici v areálu bývalé Vitany. O pět tisíc méně dostane mezinárodní policejní asociace, která zprostředkovala návštěvu policistů z Bosny v Prostějově. Třicet tisíc korun obdrží Hanácký folklórní spolek, mezi jehož nejvýraznější aktivity patří organizace Setkání Hanáků, které se bude tradičně konat koncem letošního září.

Po dvouleté pauze by se do Kolářových sadů měla vrátit sympatická akce City Picnic, jejíž první dva ročníky pořádal Zbyněk Král. Ten na další ročník veskrze letní akce získal od města dotaci ve výši 20 000 korun.

Akademický malíř Jan Jemelka, který žije a tvoří v Olomouci-Hodolanech, se letos dožívá 70 let. U této příležitosti vzniká výstava, na niž přispěje i město Prostějov částkou sedmnáct a půl tisíce korun. „Peníze půjdou na tisk katalogu k výstavě, která je spojena s oslavou kulatého životního jubilea akademického malíře,“ vysvětlila první náměstkyně prostějovského primátora.

Posledním, kdo se může těšit na dotace, je Josef Franc. Známý fotograf dostal 4 000 korun na pořádání výstav svých kolegů.

 

Jak byly rozděleny kulturní dotace...

 

příjemce                                         výše                    účel

Mgr. MgA. David Bartoš                 50 000                 Festival současného umění

Nota Bene                                      50 000                 pěvecký sbor

TJ Sokol I Prostějov                       50 000                 Divadelní soubor Pronitka

KVH – Dukla                                  40 000                 oslava Dne veteránů

International Police Association     35 000                 návštěva policistů IPA Bosna

Hanácký folklórní spolek                30 000                 festival Setkání Hanáků

Zbyněk Král                                    20 000                 City Picnic

akad. malíř Jan Jemelka               17 500                  Tisk katalogu k výstavě

Josef Franc                                   4 000                    Pořádání výstav