Tak se to podařilo! Cyklostezka vedoucí podél železniční tratě spojující Kostelec na Hané s Lutotínem je hotová. Sloužit nyní může nejen cykloturistům, ale i místním.

Se stavbou cyklostezky se začalo loni v srpnu. Nyní je hotovo. „V tomto případě je vše hotové, zkolaudované a proplacené,“ potvrdil Večerníku Miroslav Hochvald, starosta Bílovic-Lutotína.

Právě tato obec byla hlavním iniciátorem celého projektu a ukázala se být velmi úspěšná při shánění dotací. Celkové náklady na výstavbu 1,4 km dlouhého úseku se vyšplhaly na 8,5 milionu korun, Bílovicím-Lutotínu se podařilo získat dotaci 5,58 milionu korun ze státního rozpočtu, dalšími bezmála 2,5 miliony přispěl Olomoucký kraj. „V Lutotíně není obchod, a tak věříme, že přímé a bezpečné spojení do Kostelce na Hané budou místní hojně využívat,“ míní starosta.

Už loni se měla dostavět cyklostezka vedoucí z Lutotína dále na Bělecký Mlýn. Její první polovina je již hotová, zaplatil ji Státní pozemkový úřad. Druhou se zavázaly na své náklady postavit Lesy ČR, investici ovšem tato společnost odložila na neurčito. Důvodem je, že aktuálně vkládá prostředky zejména do obnovy lesa po kůrovcové kalamitě či do projektů zadržujících vodu v krajině. Přesto by se vybudovaný úsek měl stát součástí trasy, která si dala za cíl propojit Prostějov s Konicí. K její výstavbě se již zavázaly všechny obce, po jejichž katastru povede.