Po druhé reprezentační pauze se na scénu vrátila FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA, v níž fotbalisté prostějovského eskáčka zavítali již v pátek 20. října do Příbrami. V programu 12. kola druhé nejvyšší soutěže chtěli zastavit vítěznou sérii domácích hráčů, kteří zvládli předešlé čtyři zápasy a postupně se tak vyhoupli do popředí tabulky. Ostatně majitel klubu Starka mluví minimálně o baráži. Na Litavce to ale dlouho vypadalo, že hanácká tvrz odolá a favorit zapláče. V prvním poločase měli hosté i ze hry více, byť pro více než sedm set fanoušků na stadionu to zrovna pastva pro oči nebyla. Ve druhé půli se karty obrátily, aktivnější byla Příbram, která také dokázala střetnutí v samotném závěru rozhodnout ve svůj prospěch. Stalo se tak po standardní situaci, kdy obrana Prostějova nepohlídala Švestku. Psala se devadesátá minuta...

 

Od úvodu zápasu to vypadalo, že reprezentační pauza a stopka od zápasového tempa trvaly déle než jen čtrnáct dnů, z obou stran to bylo směrem dopředu hodně neurovnané. A tak obě defenzivy bez větších problémů dokázaly pokrýt všechny náznaky šancí a k vidění byl spíše boj o střed hřiště a o to, kdo bude mít míč více v držení. Zaznamenávat zajímavé situace bylo asi tak těžké, jako dívat se na film „Nuda v Brně“, pardon v Příbrami.

Větší část první půle hráli aktivněji hosté, kteří působili organizovaněji a měli i jisté náznaky, jenže většina končila ještě před vápnem. Žádná vyložená šance do konce úvodní pětačtyřicetiminutovky tak nepřišla. Domácí měli problém se vůbec alespoň k tomu vápnu dostat, takže prostějovský brankář Krynskyi, který opět nahradil zraněného Vejmolu, měl v poločase čisté konto relativně zdarma. Statistika střel na bránu, kde svítily na obou stranách nuly, tomu jasně odpovídala.

Ve druhé půli se už přeci jen nějaké šance objevily, větší část jich ale měli domácí hráči. První ránu mezi tyče však obstaral Prostějov. Větší vzrušení v obraně Prostějova zaznamenala až rána Hušbauera v 59. minutě, kterou ale nadvakrát zlikvidoval Krynskyi. Jen dvě minuty stačily Příbrami k další šanci, ale v ní Nkwinga nedokázal míč sklopit. Z přímého kopu se pak snažil zahrozit i Prostějov, ale brankář Melichar byl pozorný.

Posledních dvacet minut už patřilo výhradně domácím, kteří byli v tlaku, ale vyložených šancí moc nebylo. Jednu z nich měl znovu Nkwinga, ale jak se mu nepovedlo nohou, tak stejně dopadl i hlavou, takže míč letěl mimo tři tyče. V samém závěru už to vypadalo na dělbu bodů, která by i s ohledem na počet šancí zřejmě byla spravedlivým verdiktem, ale v 90. minutě se povedlo Příbrami situaci změnit. Centr Hušbauera z volného kopu propadl ke Švestkovi, který se poprvé v dresu Středočechů prosadil a odšpuntoval gejzír radosti – 1:0. V nastavení se už nic závratného nestalo a domácí si připsali pátou výhru v řadě, zatímco Prostějov ani potřetí pod novým koučem venku nebodoval.

Zajímavostí pak je, že poprvé v historii vzájemných zápasů vyhrál klub vedený jako domácí. 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Karel KREJČÍ – FK Příbram:

„Pro nás to byl hodně náročný duel a za mě zápas dvou poločasů. První moc pozitivních věcí nenabídl. My jsme se na hřišti hledali a bylo to od nás pasivní. Běhali jsme spíše bez míče a o půli tak přišla trošku bouřka v kabině, protože jsme vůbec nenavázali na předešlé zápasy. Řekl bych, že nám prospěla i poločasová změna. Byli jsme aktivnější a měli jsme tam nějaké šance, ale už to vypadalo, že se body budou dělit. Zhruba pět minut před koncem jsem říkal, že i ten bod asi brát budeme, ale povedlo se nám v závěru rozhodnout, konec jsme si už zvládli pohlídat.“

Pavel ZAVADIL – 1.SK Prostějov:

„S prvním poločasem jsem byl spokojen hlavně směrem do defenzivy, kdy jsme působili velmi dobře. Hráli jsme organizovaně a byli jsme i silnější v kombinaci, což se odráželo na tom, že soupeř tam neměl vůbec nic, zatímco my jsme své náznaky nedokázali přetavit v nějakou větší šanci či branku. Do druhé půle soupeř prostřídal a změnil hru, my jsme na to zareagovali poměrně dobře, ale už jsme nebyli v takovém tempu jako v první půli. Kazili jsme spoustu přihrávek a z toho pramenil optický tlak domácích. V poslední minutě dostaneme zase branku po individuální chybě, která nás zase srazila dolů.“

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 13. kolo

FK Příbram – 1.SK Prostějov

1:0 (0:0)

Branky: 90. Švestka. Rozhodčí: Krejsa – Dobrovolný, Kotalík. Žluté karty: 75. Loic – 58. Schaffartzik, 79. Habusta, 86. Látal. Střely na branku: 2:1. Střely mimo branku: 6:5. Rohové kopy: 9:4. Držení míče: 52 % : 48 %. Diváků: 725.

Sestava Příbrami: Melichar – Antwi, Dudl (82. Dav. Krch), Fišl, Jahić – Hušbauer – Jandera, F. Matoušek (69. Vokřínek), Nečas (69. Anih), Nkwinga (82. Wágner) – Švestka. Trenér: Karel Krejčí.

Sestava Prostějova: Krynskyj – Elbel, Schaffartzik, R. Látal – Zapletal (68. Bolf), Habusta (86. Macháček), Koudelka (62. Slaměna), Šimek (86. Gábriš), Bartolomeu – Jaroň (68. Bolf), Silný (62. Malec). Trenér: Pavel Zavadil.