Lidé z Prostějova to opět dokázali! Do šestého kola celorepublikové akce 10 000 kroků se ve městě aktivně zapojilo nejvíce lidí z celé České republiky. Celkem na túru vyrazilo 686 účastníků, kteří dohromady ušli či naběhali 143 126 km. Nejmladšímu z nich bylo 6 let, tomu nejstaršímu už 78 let. Více i tentokrát chodily zástupkyně něžného pohlaví. Na 456 žen připadlo „pouze“ 230 mužů. Nejvíce toho nachodil Ivo Chudoba, který během října zdolal neuvěřitelných 1 043 km.

Vždy bude platit, že zdravý člověk má mnoho přání, ale nemocný pouze jedno. Za své zdraví jsme v podstatné míře zodpovědní my sami. Navzdory tomu nejrůznějších neduhů těla i mysli aktuálně rapidně přibývá. Jedním z důvodů je i to, že se z našich životů vytrácí běžný pohyb.

Právě s tím se snaží bojovat Výzva 10 000 kroků, akci na celorepublikové úrovni opět organizoval spolek Partnerství pro městskou mobilitu. V Prostějově se i díky zápalu organizátorů podařilo pro celou akci vytvořit parádní podmínky. Město tak opakovaně vévodí celorepublikovým tabulkám. Poprvé se do čela vyšvihlo loni v říjnu, letos v dubnu svůj úspěch nejen zopakovalo, ale dokonce navýšilo svůj náskok. A přestože ve srovnání s jarními čísly došlo tentokrát k mírnému poklesu, opět to bohatě stačilo na celorepublikové vítězství. A to je určitě velmi dobrou vizitkou.

Postarali se o to také staří dobří harcovníci. „Nejlepším prostějovským účastníkem je znovu Ivo Chudoba, který se účastnil akce již pošesté a jako jediný v Prostějově zdolal tisícikilometrovou hranici. Na pomyslnou bednu za ním vystoupali Rostislav Barták a Jindřich Smékal. Nejlepší prostějovskou účastnicí se stala Michaela Škobrtalová, na druhém místě skončila Lenka Toufarová následovaná Blankou Církovou,“ zvěstovala výsledky prostějovská koordinátorka akce Magda Faltýnková z pořádajícího Sportcentra DDM.

Kromě jednotlivců se v Prostějově zapojilo až neuvěřitelných 71 týmů, z toho bylo 29 třídních kolektivů. „Nejlepším zdejším družstvem se tak stal tým Bylo nás 5 x 2, který společně ušel téměř 4 500 km. Na druhém místě pak skončil výběr Honzovy buchty a Jindrovy berušky, třetí byla Partička OVS,“ dodala Faltýnková.

Nejlepším prostějovským účastníkům 6. kola Výzvy 10 000 kroků pogratuloval primátor města František Jura uplynulou středu 29. listopadu. „Všech účastníků si cením a jsem hrdý, jaké máme aktivní občany,“ těší uhájení pozic prvního muže radnice.

Skvělý výsledek zaznamenal třídní kolektiv 4. A „ZŠ Melantrichova“. „V Prostějově vyhrál a v celorepublikovém měřítku škol skončila na krásném třetím místě (Večerník informoval již v minulém vydání - pozn.red.),“ vypíchla Faltýnková s tím, že druhé místo obhájila v Prostějově sekunda CMG a třetí místo vybojoval třídní kolektiv 6. B „ZŠ E. Valenty“. Následovala ZŠ Otaslavice a Obchodní akademie Prostějov.

„Moc děkujeme úplně všem dětem, které se zapojily a poctivě chodily a nahrávaly své výsledky! Speciální dík patří třídním učitelům a rodičům za to, že své děti podporovali a pomohli jim s nahráváním výsledků,“ uzavřela Magda Faltýnková, která se i s celým týmem organizátorů už těší na jarní, již sedmé pokračování této nepochybně smysluplné akce.  

 

50 graf chuze