Svou historickou premiéru prožil velký třídenní turnaj v šachu pořádaný oddílem ŠK Rošáda Prostějov. Mezi Vánocemi a Novým rokem proběhl v prostějovském zámku pod názvem O zlaté prasátko 2023 a hned napoprvé se setkal s nemalým zájmem účastníků nejen místních či z blízkého okolí, ale také ze vzdálenějších koutů České republiky.

„Na to, že šlo o první ročník úplně nového turnaje, jsem se startovním polem velice spokojen. Dorazili hráči z celé Moravy, například z Přerova, Litovle, Zábřehu, Zlína, Lanškrouna nebo Vlčnova. Dokonce jsme tu měli i aktéry až z Rychnova nad Kněžnou a Letohradu,“ zmínil hlavní organizátor Pavel Navrátil, předseda pořádající Rošády Prostějov.

Celkový počet šestadvaceti účastníků bojoval během tří hracích dnů švýcarským systémem na sedm kol v tempu 2krát 60 minut plus 15 sekund na každý další tah. Některé partie se tak protáhly v dost dlouhé nesmlouvavé bitvy, například i v posledním sedmém dějství takto zápolili na jedné ze třinácti šachovnic dva soupeři plné tři hodiny.

Atraktivitu sportovní akce zvyšovalo nádherné prostředí zámku Prostějov na Pernštýnském náměstí, neboť šachisté usilovali o nadmíru hodnotné ceny v tamní Galerii Vino & Tapas vyzdobené krásnými fotografiemi Luďka Mařáka. Navíc o všechny aktéry bylo po všech stránkách výborně postaráno jak organizačním týmem Rošády PV, tak hlavním rozhodčím Martinem Hamplem.

Vítaným zpestřením se stalo rovněž živé internetové přenášení téměř poloviny partií do šachového světa díky systému on-line šachovnic. Největšími favority přitom byli Patrik Gnida z Hošťálkové (ELO 2234), Patrik Richvalský ze Zlína (ELO 2125), Roman Závůrka z SK Prostějov (ELO 2095), Petr Kapusta z Vlčnova (ELO 2020) a mistr FIDE Vít Václav Valenta (ELO 2017).

Čtyři z těchto pěti papírově nejsilnějších plejerů se nakonec seřadili na čtyřech nejvyšších místech celkového pořadí, přičemž o triumfu Petra Kapusty před stříbrným Patrikem Richvalským rozhodlo vzhledem ke shodnému zisku 6,5 bodu až pomocné hodnocení. Panovala tedy ohromná dramatičnost až do samého závěru.

Bronz za třetí pozici bral ziskem 5 bodů Roman Závůrka, jenž se zároveň stal přeborníkem okresu Prostějov v praktickém šachu před druhým Pavlem Bráchou (Rošáda Prostějov) a třetím Prokopem Kolaříkem (SK Prostějov), nejlepším mládežníkem vydařené akce. Konečnou čtvrtou příčku obsadil Patrik Gnida a pátý post vybojoval zahraniční účastník Michail Kharchenko z Ukrajiny.

„Mám radost, že úvodní ročník našeho turnaje O zlaté prasátko proběhl na vysoké sportovní úrovni i v hodně přátelské atmosféře mezi jednotlivými hráči. Ti si díky podpoře řady partnerů odnesli spoustu cen včetně keramického zlatého prasátka, které jsme nechali speciálně vyrobit pro vítěze. Už teď se těším na příští, v pořadí druhý ročník,“ zhodnotil Pavel Navrátil.

Velké poděkování patří statutárnímu městu Prostějov (veškeré akce Rošády Prostějov se konají s jeho finanční podporou), Olomouckému kraji, Lázním Slatinice, Galerii Vino & Tapas v prostějovském zámku i všem dalším partnerům.

VÝSLEDKY TURNAJE V ŠACHU O ZLATÉ PRASÁTKO 2023 (PROSTĚJOV)

Konečné pořadí: 1. Kapusta (TJ Vlčnov) 6,5, 2. Richvalský (SK Zlín Malenovice) 6,5, 3. Závůrka (SK Prostějov) 5, 4. Gnida (Šachy Hošťálková) 4,5, 5. Kharchenko (Ukrajina) 4,5, 6. Vizibla (TJ Spartak Rychnov nad Kněžnou) 4,5, 7. Solil (TJ Lanškroun) 4, 8. Brácha (ŠK Rošáda Prostějov) 4, 9. Sysr (TJ Spartak Letohrad) 4, 10. Valenta (Individuální člen SŠOK) 3,5.