Zubní pohotovost ve Fakultní nemocnici Olomouc od 1. března značně snížila rozsah ordinačních hodin. Pohotovostní služba zubního lékařství již není k dispozici ve všední den a změnil se i režim o víkendech a státních svátcích. Ve dnech pracovního volna namísto dvanáctihodinového provozu pracoviště ošetřuje pacienty mezi 8. a 16. hodinou.  Rozhodnutí kraje, který vypsal výběrové řízení na její poskytování, pořádně rozladilo také obyvatele Prostějovska.

 

„Fakultní nemocnice Olomouc na základě výběrového řízení vypsaného Olomouckým krajem na poskytování pohotovostní služby v oboru zubní lékařství zajišťuje pohotovostní službu (LPS) od 1. března 2024 ve dnech pracovního klidu v čase od 8 do 16 hodin,“ uvedl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Pohotovost bude nadále na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie v pavilonu R. Také lidé z Prostějova neskrývají své rozhořčení. „No bezva, už tak je neskutečný problém najít stomatologa. Když skončila moje zubařka, trvalo mi další dva roky, než jsem našel jinou – a to jen díky tomu, že ordinuje i na vesnici, kde s prominutím zafungoval přirozený výběr. Takže rozhodnutí o omezení pohotovosti je fakt ideální řešení,“ zlobil se Zdenek Polách. Stejný názor sdílí i Barbora Bergerová. „Argumenty, že polovina lidí jde na pohotovost s problémem, který je dlouhodobý, nepokládám za relevantní. Protože zubaři jsou nedostatkové zboží, i když se nám Česká stomatologická komora snaží namluvit opak. Odkázali mě na brožurku, kde je uvedena spousta zubních lékařů. Jenže třetina z nich už neordinuje!“ Fakultní nemocnice, potažmo kraj ale mají jasno. „Pohotovost nemocnice a v tomto případě tedy zubní lékařská pohotovostní služba je přednostně určena k neodkladnému ošetření chorob a úrazů zubů, čelistí a měkkých tkání obličeje, ale ne k poskytování standardní stomatologické péče. „V pracovních dnech mimo provozní dobu zubní LPS se pacienti s akutními potížemi mohou prioritně obracet na svého zubního lékaře. Podle příslušných ustanovení Zákona o zdravotních službách mohou v nutných případech také navštívit jiné zubní lékaře, což platí i pro pacienty bez registrujícího lékaře,“ upozorňují zástupci FN Olomouc.

Do výběrového řízení na poskytování zubní lékařské pohotovostní služby se Olomouckému kraji přihlásila pouze Fakultní nemocnice Olomouc. 

 

Tématickou stranu o zdraví najdete v tištěném vydání ze dne 11. března 2024.