V patnáctém kole okresního přeboru nás čekal pikantní souboj z nejvyšších pater tabulky. Držovice po nevydařeném utkání v Kralicích sice klesly o příčku níž, ale stále se těšily ze třetího místa. Kostelec minulý týden poprvé po 13 zápasech prohrál v soutěžním utkání. Měl, hlavně pak chtěl, co napravovat. Ve finále to byla ukázka totálního fotbalu než nějaká taktická bitva.

První minuty zápasu nesvědčily o tom, že by mělo padnout 9 branek. Hra byla vyrovnaná a hrálo se spíše od vápna k vápnu. Paseku opět dělal vítr, ale určitě ne tolik jako minulý týden. Ospalý start „rozsvítili“ hosté. Ve 4. minutě se po pěkné přihrávce za beky prosadil kostelecký Ondřej Chytil. Nutno říct, že smolným hrdinou byl v tomto okamžiku domácí brankář David Pokorný, kterému míč projel pod tělem. Domácí se však z obdržené branky oklepali. Přestože si nějaké šance ze hry moc tvořit nedokázali. Hrozili hlavně ze standardních situací. Dva po sobě jdoucí rohy neproměnili.

Vizuálně byli více na míči hosté. Držovice čekaly na okénka v soupeřově obraně a snažily se uplatnit nějaký brejk. Právě tyto kontry pak stále častěji končily faulem hostů a standardkami domácích. Nebezpečnější ale byl Kostelec. V 16. minutě mířil po rohu vedle Radek Doležel a Ondřej Chytil posléze tváří v tvář gólmanovi nechal vyniknout jeho um, kdy hlavou mířil pod břevno. Obraz hry se neměnil. První vypracovanou šanci si Držovice připsaly až ve 25. minutě dobrým napadáním. Stoper Kostelce pod tlakem tak trochu namazal domácím, ale ani tato šance neskončila gólem. Na virtuální tabuli stále svítilo skóre 0:1

V poslední čtvrthodince se víc nehrálo, jak hrálo. Na obou stranách se faulovalo a začalo se i žlutit. Tato pasáž ale více vyhovovala domácím. Nastaly totiž další standardní situace a tentokrát už branky padaly. Ve 37. minutě po nákopu Samuela Valenty brankář hostů nevyběhl na malé vápno a jeden ze stoperů Kostelce si hlavou balón prodloužil do vlastní sítě. Druhý direkt pro Kostelec přišel vzápětí. Ve 40. minutě se po rohu prosadil domácí Vadym Furmanets, kdy opět po chybě brankáře a nedůrazu ve vápně pohodlně dával odražený míč do odkryté brány. Obrat byl dokonán a do šaten šly Držovice s náskokem jedné branky.

Druhý poločas začal zostra. Ve 47. minutě viděl po nevybíravém zákroku žlutou hráč Kostelce Patrik Piňos a měl štěstí, že nešel předčasně do sprch. Domácí Marcel Zabloudil tuto standardku střelou kolem zdi využil a Držovice šly do trháku. Kostelec tak logicky začal hru více otevírat. Po špatné rozehrávce standardky Kostelce přišel brejk, který domácí v 57. minutě opět zužitkovali, protože se trefil Jan Alexy. A když dával v 60. minutě Samuel Valenta, jak jinak než po standardce, pátý gól do sítě Kostelce, vypadalo to, že je soupeř na lopatkách a je po zápase. Opak byl pravdou…

Kostelec se z posledního zbytku sil snažil se zápasem něco udělat, protože skóre pro něj bylo opravdu děsivé. Na hřiště dorazily čerstvé síly a bylo to znát. Na 5:2 upravil v 78. minutě Radek Doležel, což vlilo novou krev do žil kostelecké družině. O dvě minuty později se trefil opět Chytil a bylo zaděláno na drama. V 87. minutě se Kostelec dostal na rozdíl jedné branky po samostatném úniku Jana Holoubka a domácí čekaly krušné chvilky v samém závěru, protože Kostelec tlačil a hnal jeden útok na držovickou bránu za druhým. V 90. minutě mohlo být srovnáno, ale v dobré pozici hráč hostů minul bránu. A tak i přes sympatických posledních dvacet minut to Kostelec na bod opět nedotáhl. Nutno říct, že fotbal se hraje 90. minut. A v tomto ohledu byly Držovice lepší, hlavně i efektivnější. Každopádně to byl fotbal, který se nezaujatému divákovi musel líbit. Přinesl vše, co zápas prvního se třetím přinést měl.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Viktor Šťastný – Sokol Držovice

„Dostali jsme první gól hned ve 4. minutě. Což nás trošku srazilo, hráli jsme bojácně, protože se soupeř jevil, že bude lepší. Dvěma šťastnými góly jsme tento zápas ale strhli na svoji stranu a vývoj otočili. Do druhé půlky jsme vstoupili opět šťastně. Podařilo se nám vstřelit tři relativně rychlé branky a mysleli jsme si, jak to dohrajeme v pohodě. Opak byl pravdou. A nakonec z toho hosté udělali drama a my se strachovali o výsledek. Naštěstí jsme to dotáhli a se třemi body panuje samozřejmě spokojenost.“

David Pírek – FC Kostelec na Hané B

„Tento zápas mi ukázal, že tam, kde jsme měli na podzim štěstí, na jaře máme smůlu. První půlhodinu jsme hráli relativně dobře, byli více na míči a tvořili si šance. I když k ideálu to mělo daleko. Soupeř si nevytvořil skoro nic, až na pár standardek. A právě ty dnes rozhodly zápas. Obrana dnes nefungovala a nepodrželi nás ani gólmani. Ale vesměs jsme dostali 5 branek po chybách. Darovali jsme soupeři vítězství na zlatém podnose. Hrát posledních 15 minut na vítězství nestačí, ale za ten výkon v závěru zápasu musím kluky pochválit.“

Přebor OFS Prostějov, II. třída – 15. kolo

Sokol Držovice – FC Kostelec na Hané B

5:4 (2:1)

Branky: 37. a 60. Valenta S., 40. Furmanets, 49. Zabloudil, 57. Alexy – 4. a 80. Chytil, 78. Doležel, 87. Holoubek. Rozhodčí: Franc – Hubáček, Elner. Žlutá karta: 41. Vymazal, 44. Kintr, 47. Piňos, 86. Doležel. Diváků: 80.

Sestava Držovic: Pokorný – Furmanets, Valenta M., Srbený, Začal – Procházka, Hodulák, Zabloudil, Valenta S., Pospíšil – Grepl. Střídali: Budaj, Alexy, Vymazal, Zatloukal, Šťastný. Trenér: Viktor Šťastný.

Sestava Kostelce: Kintr – Piňos, Tichý, Pavlíček, Holoubek – Grulich, Doležel, Baláš, Kučera – Chytil, Vymazal. Střídali: Světlík, Pírek, Kastner, Božek, Tinka, Drčka. Trenér: David Pírek.

 

POŘADÍ KANONÝRŮ

1. Petr Bross (Vrahovice)                             17 branek

2. Patrik Richter (Smržice)                           16

3. Michael Rudyk (Nezamyslice)                14

4. Radek Doležel (Kostelec)                         13

David Kolář (Brodek u Konice)                   13

6. David Javořík (Určice)                              12

7. Martin Řehulka (Kostelec)                      11

Lukáš Ryp (Konice)                                        11

Ondřej Petržela (Kralice)                             11

10. Petr Kawij (Kralice)                                 10