V první polovině dubna by měl nohejbalistům TJ Sokol I Prostějov začít nový ročník 1. ligy družstev mužů ČR. Vzhledem k pokračujícímu zákazu neprofesionálního sportu kvůli šíření koronaviru však ohledně zahájení sezóny za půldruhého měsíce panuje nejistota. Stihne se start včas a podle plánu?

„Za normálních okolností už by všechny soutěže byly rozlosovány, ale v současné situaci ještě ani nebyly uzavřeny přihlášky. Český nohejbalový svaz prodloužil termín až do konce února, neboť se dosud nepřihlásilo několik extraligových, prvoligových i druholigových oddílů,“ prozradil Večerníku hlavní trenér Sokola I Richard Beneš.

Mezi národní týmovou elitou pro rok 2021 tak zatím nefigurují Vsetín, Benešov ani Holice, o patro níž dosud chybí například favorit z Českého Brodu. „Podle mých informací se ještě nepřihlásily tři kluby extraligy a dva první ligy. Proč? Nejspíš z důvodu nejistoty, co dál bude, či nebude s covidem. Mají poslední týden na to, aby přihlášky podaly,“ odtušil Beneš.

Až podle konečného počtu týmů dojde k rozlosování jednotlivých tuzemských soutěží včetně druhé nejvyšší, jež by podle stanovené termínové listiny měla propuknout o druhém dubnovém víkendu. „Samozřejmě však jde o předběžné datum. Jestli se promění ve skutečnost, to ukáže teprve další vývoj ohledně koronaviru. Zatím situace nevypadá úplně optimisticky.“

Ovšem bojovat na ligovém nohejbalovém poli se prý letos určitě bude, pokud zdravotní okolnosti včetně hygienických opatření dovolí, a to včetně postupů i sestupů napříč soutěžemi. „Základní předpoklad je stihnout aspoň dlouhodobou část, minimálně jednokolově každý s každým. Případně i plný zápasový program včetně play-off, pokud se epidemická situace vyvine příznivě,“ přemítal Beneš.

Jak už Večerník informoval, základ prostějovského mužstva pro nadcházející sezónu je daný. Hráčský kádr tvoří kapitán Jan Valenta, Ladislav Pírek, Lukáš Pírek, Tomáš Roba, Jakub Klaudy, Tomáš Žůrovec, David Pořízek, Michal Růžička a Miroslav Růžička.

„Padl možný příchod Tomáše Svobody, který dal přednost mateřskému oddílu Modřic. Tomáš Drobil asi nebude stíhat, protože staví dům, a návrat Honzy Matkulčíka nevypadá v téhle chvíli moc pravděpodobně. Přesto máme, myslím, k dispozici velmi kvalitní mančaft, navíc i soudržný,“ věří kouč svým svěřencům.

Po nezbytné úpravě zrekonstruovaného povrchu v domovské sokolovně na Skálově náměstí jsou již Hanáci nažhaveni skočit do společné přípravy. „Kluzké parkety jsme museli vydrátkovat, aby neklouzaly. Teď už jsou v pořádku a my se těšíme, až budeme moci konečně začít trénovat,“ uzavřel Richard Beneš.