Jak už Večerník informoval v minulém vydání, realizační tým volejbalistek VK Prostějov prošel dílčími úpravami. Nijak velkými, ale důležitými. Pokud porovnáte jeho složení ze začátku uplynulé sezóny a nyní po změnách, zaujme vedle zásadního návratu Miroslava Čady na post hlavního kouče především početní rozšíření štábu starajícího se o co nejlepší výkony Hanaček. „Během posledního ročníku jsme usoudili, že aby mančaft dobře fungoval, potřebuje víc systematické péče,“ zdůraznil (staro)nový první lodivod vékáčka. Pojďme si teď podrobněji přiblížit, co bude mít kdo v doplněném „realizáku“ na starost.

MIROSLAV ČADA

(hlavní trenér)

Už po lednovém comebacku sportovního ředitele klubu na lavičku do role asistenta a jakéhosi motivátora bylo vidět, že je zpět nejsilnější osobnost celé organizace. Ačkoliv se Čada snažil držet do jisté míry zpět, aby nenarušoval pozici Lubomíra Petráše, nešlo autoritu ostříleného praktika příliš zastřít. Bylo evidentní, že jestli má český rekordman v počtu získaných mistrovských titulů u družstva účinně působit, musí se znovu stát jeho šéfem. K čemuž nakonec došlo. Hráčky prostě potřebují nad sebou v některých situacích tvrdší ruku uznávaného odborníka, který nekompromisně zavelí a nepřipustí žádné pochybnosti či diskuse. Přesně to Čada opět bude: rozhodovat o nejdůležitějších věcech, udávat směr, udržovat mantinely správného týmového fungování a vést celou partu při zápasech.

LUBOMÍR PETRÁŠ

(asistent trenéra)

Obecně by se mohlo zdát, že odsun z pozice hlavního kouče zpátky na místo druhého kormidelníka po třech letech hůř ponese. Kdo jej však zná, ten ví, že si vůbec nepotřebuje honit vlastní ego a záleží mu pouze na co nejlepším šlapání kolektivu. Tudíž bere vše se svým tradičním nadhledem, soustředí se na obnovení dříve tolik úspěšné spolupráce s Čadou. Navíc mu zůstává stěžejní podíl na každodenní tvorbě přípravy i jejím vedení během vlastních tréninků. O všem podstatném budou se zkušenějším kolegou průběžně diskutovat tak jako dosud. Petrášův klíčový úkol? Aby se svěřenkyně kvalitní systematickou prací postupně zlepšovaly jako volejbalistky.

SOLANGE SOARES

(kondiční trenérka)

Fanoušky oblíbená „Soli“ se vedle pokračování v péči o mládežnické hráčky vrací i k práci u ženského áčka, kterou již dělala několik let po skončení své aktivní kariéry. Díky absolvování řady odborných kurzů i zahraničních stáží a neustálému sledování moderních trendů si udržuje status kondiční specialistky pro špičkovou fyzickou přípravu hráček ve všech směrech. Do své dřívější role postupně vklouzla zpět už v průběhu této sezóny, k dispozici teď zůstane i nadále. Jde také o zvýraznění ženského elementu v realizačním týmu: plejerky mohou se Soares víc řešit například důvěrnější osobní záležitosti, které by s muži tolik rozebírat nechtěly.

JAKUB KRČMAŘ

(statistik)

Stejně jako u Petráše i jeho postavení v hierarchii mančaftu oslabilo, rovněž statistik to ale bere naprosto v pohodě. Jako asistent kouče totiž spíš zaskakoval a s ohledem na jeho mimovolejbalové zaměstnání je Krčmařův návrat k jediné týmové funkci přirozený. V práci statistika se za dva a půl roku zdokonalil na vyšší úroveň a během poslední sezóny nasbíral nové cenné zkušenosti z trenérské branže, jež se mu mohou v případě potřeby skvěle hodit. Pro komplexní péči o družstvo v přípravném procesu budou jeho schopnosti nadále vítány.

PAVEL NAVRÁTIL

(lékař)

Služebně i věkově nejstarší člen realizáku VK zůstává jeho součástí od vzniku klubu v roce 2007 bez přerušení až dosud. Během duelů je nachystán poskytnout hráčkám okamžitou lékařskou péči, primárně však jeho pomoc kolektivu spočívá v něčem jiném. Zásluhou svých četných profesních kontaktů je v případě potřeby okamžitě schopen zajistit vyšetření u takového kolegy – odborníka, jaký je podle momentálních okolností zrovna potřeba. Přispívá i vlastními doktorskými radami, a navíc v současné koronavirové době začal nově plnit též úlohu týmového COVID manažera, kterého musí každý oddíl mít.

IVANA KRATOCHVÍLOVÁ

(masérka)

Podobně jako Solange Soares vede mládežnické volejbalistky vékáčka a současně má svou roli také u áčka žen. Dělat masérku ji baví, v pouhých pětadvaceti letech má k plejerkám věkově blízko, coby kamarádka pečuje o jejich těla i duše. Kromě toho volejbal pořád sama hraje za druholigové TJ OP Prostějov (pokud neplatí zákaz vinou hygienických opatření) a několikrát byla coby náhradnice nachystaná naskočit i z lavičky VK do extraligy. Svou premiérovou masérskou sezónu v mančaftu zvládla výborně, proto pokračuje.