Problém diskutovaný v průběhu několika posledních let. Obyvatelé různých částí Prostějova poukazují na nedostatek odpadkových košů v jednotlivých lokalitách. U bytových domů, v parcích nebo běžně na ulicích. Magistrát se snaží těmto požadavkům většinou vyhovět, když nakupuje a vzápětí nechává instalovat desítky až stovky košů tam, kde podle občanů chybějí. Má to ale háček, ne všichni lidé s tím souhlasí...

Nedávno se na prostějovský magistrát obrátila Ivana Doušková ze západní části Prostějova. „Je možné nějak zajistit větší množství odpadkových košů pro oblast Krasice, Čechovice a Domamyslice? V daných lokalitách je jich žalostně málo, například okolo celého rybníku je již jen jeden. Druhý se dlouhou dobu válel ve vodě! Směrem od rybníka ke škole pak není vůbec žádný, pouze na Čechovické, ale směrem do Domamyslic kromě jednoho na cyklostezce opět nic. Mezi rodinnými domky v bočních uličkách koše zjevně chybí úplně, možná by pak na ulicích bylo i méně odpadků a psích exkrementů. Třeba v Seloutkách jsou odpadkové koše i s igelitovými sáčky instalovány opravdu na každém kroku, včetně polních cest,“ uvedla Ivana Doušková.

Odbor správy a údržby majetku města prostějovského magistrátu by v tomto případě také zřejmě vyslyšel přání občanů, ale celá záležitost má dvě strany mince. „Umísťování odpadkových košů v místní části Krasice, Čechovice a Domamyslice bylo řešeno již několikrát a je poněkud složitější. V lokalitách se zástavbou rodinných domů jejich majitelé nesouhlasili s umístěním odpadkových košů před svým domem nebo v jeho blízkosti. Okolo rybníka v Krasicích byly odpadkové koše a lavičky odstraněny na základě stížností místních obyvatel. Co se týká sáčků na psí exkrementy, tak v Prostějově je jejich výdej majitelům psů řešen při placení místního poplatku na pokladně finančního odboru. Jejich umístění na odpadkových koších se neosvědčilo, docházelo ke zcizování celého balíčku sáčků,“ uvedla jako odpověď Alexandra Klímková, vedoucí odboru správy a údržby majetku.

Nabízí se tedy otázky, co lidé vlastně chtějí a shodnou se vůbec na něčem?