Jak už Večerník informoval v minulém vydání, v sobotu 24. dubna byla u jednoho z domů v Olšanech objevena zrezavělá zbraň. Záhy se ukázalo, že zbraň byla vyrobena za druhé světové války.

Při vyklízení starého kurníku jeho majitel objevil samonabíjecí pistoli značky Walther ráže 9 mm a dále pak 21 kusů nábojů 7 mm a 15 kusů nábojů ráže 9 mm. „V současnosti mohu k věci doplnit, že bylo zjištěno, že zbraň byla vyrobena v roce 1941 a na místě, kde byla nalezena, byla ukryta zřejmě desítky let. Nyní je již v takovém stavu, že není prakticky žádná možnost, že by byla ještě někdy střelbyschopná,“ doplnil informace k neobvyklému nálezu František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Proč majitel zbraň pečlivě ukryl a už se k ní nehlásil, zůstane již zřejmě skryto. Za její přechovávání hrozily například za tzv. heydrichiády během druhé světové války vysoké tresty. Důvod však mohl být i jiný.

Jednoho z našich čtenářů zaujalo, že policisté veřejně vyzvali případného majitele, aby si pistoli vyzvedl na Odboru služby pro zbraně v Prostějově. „Pokud nejsou zákonné důvody k propadnutí věci, musí policie jakoukoliv nalezenou věc vrátit majiteli. Protože v tomto případě majitel není znám, je vyzván formou zveřejnění výzvy na úřední desce, aby se k věci přihlásil. Na to má zákonem stanovenou lhůtu šest měsíců. Jestliže se do té doby nepřihlásí, věc propadne státu,“ vysvětlil tento krok František Kořínek.