Vůbec prvním opravdu velkým evropským atletickým podnikem sezóny bude Zlatá tretra. Jubilejní 60. ročník se uskuteční příští středu 19. května na Městském stadionu ve Vítkovicích a v hledišti u toho bude zhruba 1500 fanoušků. Na mítinku zlaté kategorie World Continental Tour se představí řada světových šampionů a držitelů medailí z olympiády. Ve velké konkurenci bude o co nejlepší umístění usilovat také tuzemská elita. „Čeká nás velký den nabitý skvělými zážitky. Obsazení Zlaté tretry je opět skvělé. Jsem přesvědčený o tom, že uvidíme kvalitní výkony,“ usmívá se ředitel největšího domácího atletického podniku Jan Železný.

Největším tahákem bude nepochybně světový rekordman ve skoku o tyči a nejlepší atlet uplynulého roku Armand Duplantis. Vloni v hale posunul světový rekord až na 618 centimetrů. Venku pak překonal 615 cm a sebral Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým nebem. „Ostrava bude mým prvním letošním startem v Evropě a už se velmi těším. Trénink a příprava se mi v Louisianě daří, takže pocity jsou pozitivní a věřím, že budou dobré podmínky na kvalitní výkon,“ vzkázal Duplantis, který trvale žije ve Spojených státech amerických. Švédský fenomén se utká například s úřadujícím dvojnásobným mistrem světa Samem Kendricksem z USA. Jejich souboj bude i odvetou za předloňské mistrovství světa v Dauhá. V letošní začínající venkovní sezoně vede Duplantis světové tabulky výkonem 590 cm, Kendricks je druhý s výkonem o čtyři centimetry horším. Na Zlaté tretře by tak měl být v ohrožení právě jeho rekord mítinku 593 cm z předloňska. „Armand Duplantis je nejlepší atlet současnosti. Pro mítink je to bomba! Je to opravdu hvězdný, sympatický kluk, skáče neskutečné výšky,“ pochvaluje si úlovek Miroslav Černošek, majitel marketingové společnosti TK PLUS, která mítink zajišťuje. „Mohli jsme mít norského běžce Warholma, ale rozhodli jsme se pro Duplantise,“ prozradil.

 

20 zlata tretra

V Ostravě se uskuteční také velké sprinterské souboje. Na stovce mužů proti sobě nastoupí stříbrný olympijský medailista z dvojnásobné trati Andre de Grasse z Kanady a devětatřicetiletý bývalý olympijský i světový šampion Justin Gatlin z USA. Na dvoustovce žen se utkají dvojnásobná mistryně světa Dafne Schippersová z Nizozemska a jamajská hvězda Shelly-Ann Fraserová-Pryceová.

Hýčkanou disciplínou je vždy hod oštěpem a na tom se nic nemění ani v letošním roce. Účast po čtyřleté absenci přislíbil úřadující světový šampion Johannes Vetter, který už na startu olympijské sezóny ukázal velkou aktuální formu pokusem daleko za devadesát metrů.

Německý oštěpař se v Offenburgu blýskl výkonem 91,50 metru, čímž potvrdil roli jednoho z favoritů olympijské soutěže. Loni těsně před zářijovou Zlatou tretrou poslal oštěp až do vzdálenosti 97,76 metru, čímž se na 72 centimetrů přiblížil světovému rekordu Jana Železného. Před očima české oštěpařské legendy bude závodit znovu. „Velice se těším na Ostravu a na to, že se znovu setkám s Janem Železným,“ uvedl Vetter v tiskové zprávě. „Tretra byla vždycky spojená s oštěpem. Jsem rád, že tady budeme mít Johannese Vettera. Doufám, že Honzu nepřehodí zrovna v Ostravě,“ usmívá se Černošek. „Je vidět, že výkonnost na to má.“

Ze světových hvězd dále přislíbila účast světová rekordmanka v hodu kladivem Anita Wlodarczyková, olympijská vítězka v hodu oštěpem Sara Kolaková, světový šampion v běhu na 1 500 metrů Timothy Cheruyiot z Keni, který se ale tentokrát chystá na osmistovku či světový šampion na 10 000 i 5 000 metrů Joshua Cheptegei, jež ohlásil pokus o světový rekord na 3000 metrů.

Z českých atletů bude největší hvězdou halový mistr Evropy ve vrhu koulí Tomáš Staněk, překážkářka Zuzana Hejnová a také domácí oblíbenkyně Simona Vrzalová. Čtvrtku poběží Pavel Maslák, na patnáctistovku se chystají Jakub Holuša, Filip Sasínek, v dálce by měl závodit Radek Juška. Chybět nemají ani oštěpařky Barbora Špotáková a Nikola Ogrodníková či jejich souputník Jakub Vadlejch.

„V loňském roce jsem po závodech říkal, že to nejhorší máme za sebou. Jenže o rok později je situace stejná a stále bojujeme s koronavirem. I přesto se díky podpoře všech našich partnerů a povolení Ministerstva zdravotnictví mohou fanoušci těšit na další skvělou akci. Moc jim za to děkujeme. Měli jsme možnost pořádat jubilejní ročník Zlaté tretry v květnu nebo až po olympiádě v Tokiu. My jsme chtěli dát příležitost nejlepším českým atletům a atletkám, aby ještě splnili limity na hry do Tokia nebo alespoň získali body do světového rankingu. Tretra je součástí Continental Tour Gold a úspěch na ní je vyvážen obrovským množstvím bodů. Proto v Ostravě přivítáme absolutní českou špičku a samozřejmě také řadu světových hvězd,“ nechal se slyšet ředitel mítinku Jan Železný.

Mítink zlaté kategorie World Continental Tour dostal od Ministerstva zdravotnictví ČR výjimku ze zákazu konání hromadných akcí, ale také pro obsazení 10% kapacity stadionu. „Byli jsme velmi šťastni. Upřímně, bez fanoušků by to nebylo ono. Proto máme radost, že epidemická situace v České republice se zlepšila natolik, že nám byla udělena výjimka i pro přítomnost omezeného počtu fanoušků na tribunách. Původně jsme měli souhlas na pět set diváků, teď to rozšířili,“ oddechl si na středeční tiskové konferenci Miroslav Černošek.

Mítink bude vysílat pětadvacet televizních společností, signál půjde do sto dvaceti zemí světa. Sledovat jej můžete tradičně i na ČT SPORT. 

 

19 zlata tretra