S hodně silnou hořkostí a nejspíš i řadou nadávek budou jednou vzpomínat fotbaloví hráči, trenéři a funkcionáři na roky 2020 a 2021. Zejména ti, co se pohybují ve výkonnostním a mládežnickém fotbalu. Znovu totiž reálně hrozí, že se nedohrají žádné soutěže! A to už podruhé v řadě. Z klubů nyní zní slova o likvidaci sportu i strachu z toho, co přijde po rozvolnění.

 

Už minulá sezóna byla značně poznamenaná protikoronavirovými opatřeními vlády. O této platí totéž, už v půlce října loňského roku musely skončit všechny fotbalové soutěže a znovu se rozjely pouze ty profesionální. Nyní je už jasné, že amatéři hrát v ročníku 2020/21 už nebudou. Ročník skončí nedohraný, byť oficiální informace se zatím různí nebo je jich minimum. Dosavadní opatření i nově vydané balíčky Ministerstva zdravotnictví ale neumožňují žádný jiný verdikt. Čeká se de facto jen na definitivní štempl, který má z FAČR dorazit v tomto týdnu. Krajské a okresní svazy následně vyhlásí zmíněné anulování sezóny. Jiným variantám – že by například platilo stávající pořadí tabulek jako konečné - se přisuzuje maximálně jedno procento.

Hlasy z fotbalového prostředí nejsou radostné. „V tom chaosu už jsem to přestal trochu sledovat. Evidentně návrat není prioritou,“ konstatuje konický fotbalový starosta Ladislav Bílý. „Řešili jsme tu situaci zhruba před čtrnácti dny na videokonferenci, kde jsme se o různých možnostech bavili. Celkově padla shoda, že pokud nebude možné od třetího května (tj. dnes – pozn.red.) začít řádná příprava i s možností využití vnitřních prostorů šaten a sociálních zařízení, v dalších týdnech sehrát alespoň jeden přípravný zápas, tak už je zbytečné dále čekat. Osobně jsem stále pro, aby se soutěže ještě rozběhly a alespoň podzimní část se podařila dohrát, protože anulovat i druhou sezónu je špatný signál, jenže čas se opravdu krátí a v případě jakýchkoliv dalších komplikací by to mohlo být kontraproduktivní,“ přiznal smutný verdikt Daniel Vitonský, nový předseda Olomouckého KFS.

Od 10. května by se přitom rozvolnění v podobě možnosti trénování dvaceti osob mohl fotbal dočkat, jenže v regionech s vyššími počty nakažených by i nadále platila přísnější pravidla.

„I my jsme stále v očekávání, jak nakonec FAČR společně s řídicími komisemi a krajskými fotbalovými svazy rozhodne. V okresních soutěžích těch zápasů zase tolik nechybí podle vyšších soutěží, musí však zůstat posloupnost soutěží, takže všechno nyní bude záviset od těch nejvyšších amatérských soutěží. My můžeme začít jednat až podle rozhodnutí těchto orgánů. Čekání už je však opravdu dlouhé a čas k dohrání se stále krátí, což pro fotbal určitě není dobré,“ přidal svůj pohled také předseda OFS Prostějov Milan Elfmark.

Regionální kluby, které se navrch starají o mládež, na takovýto scénář doplatí nejvíce. „Pokud ke konci dojde, tak mě to samozřejmě mrzí, protože už je to druhý rok. Nejde to tedy brát na lehkou váhu. Dost mně vadí, že do dneška nevíme žádný termín, kdy by to ještě mělo smysl. Ale to, že je mládežnický sport odpískaný, už v kuloárech zaznívá delší dobu,“ říká nespokojeně konický Ladislav Bílý a dodává, že má strach z toho, kolik lidí se nakonec ke sportu po uvolnění opatření vrátí.

Podobně hovoří taky čechovický sekretář Josef Sklenář, který je zároveň místopředsedou OFS Prostějov. „Pro mě je to obrovské zklamání, Můj názor je dlouho neměnný. To, co vláda udělala, ten pokus o likvidaci sportu, je neodpustitelný,“ vyjadřuje se poměrně radikálně. A není daleko od pravdy... To vše se přitom děje v době, kdy se testuje na školách i na pracovištích a laboratorně potvrzené antigenní testy jsou poskytované zdarma široké veřejnosti. „Už dávno měli vymyslet systém, jak by se mohly soutěže mládeže a všechny amatérské soutěže dohrát, fungovat. Určitě by se našlo nějaké řešení. Za mě je to likvidace sportu,“ zdůrazňuje Josef Sklenář. „Sport je na vedlejší koleji. Bohužel to je ale vnímáním na centrální úrovni. Na rozdíl od zahraničí je u nás považován za nějakou zbytnou, volnočasovou aktivitu,“ konstatuje smutně Ladislav Bílý.

Fotbal má bohužel po sezóně, definitiva je za dveřmi. Nebo se stane zítra nějaký zázrak?