Covid-19 a s ním spojená omezení, která vedla k uzavření kamenných obchodů, výrazně posílily tuzemské internetové nákupy. Češi také kvůli obavám z nákazy nakupovali zboží na internetu, kde utráceli miliardy korun. Jak tomu je ale teď, když se život opět vrací do normálu?


Během uplynulého roku významně posílila oblast e-commerce, jedním z důvodů bylo již zmiňované uzavření značné části kamenných maloobchodních prodejen i dalších provozů. Češi tak museli častěji volit on-line nákupy. Navíc změny v běžném životě mnohých českých domácností, které přinesla pandemie koronaviru a s ní související vládní opatření, měly vliv i na potřebu Čechů pořídit si nové zboží. Lidé trávili více času doma, také pracovali na home-office, děti se musely přizpůsobit novým podmínkám, kdy školní výuka probíhala on-line, do domácího prostředí se kvůli zavřeným fitness i dalším sportovištím přesunulo také individuální sportování. K dlouhodobě nejprodávanějším kategoriím zboží v e-shopech nicméně patří elektronika a domácí potřeby, stoupá také podíl potravin. Podle Českého statistického úřadu pak v případě nakupování potravin a nápojů přes internet se Česko nachází nad průměrem Evropské unie, a to hned za sousedním Německem.
Lidem v internetových obchodech nic nechybí. Nevýhodou však je, že nemůžete vidět zboží na vlastní oči nebo si ho vyzkoušet. Na internetu jsou velmi oblíbené menší a střední e-shopy, na kterých Češi nakupují stále častěji. Jedním z faktorů je podpora lokální ekonomiky. Tyto e-shopy navíc bývají specializované na vybraný sortiment, u kterého tak mohou zákazníkům poradit mnohem lépe. Nákupy na internetu jsou stále početnější než předešlé roky. Obrat e-shopů byl v letošním prvním čtvrtletí o 16 miliard korun vyšší než ve stejném období loňského roku. To napovídá, že se lidé internetového nakupování nevzdají ani teď, když už jsou prodejny opět otevřené. Ono nakupování z domova je přece jen pohodlnější než nákupy přímo v obchodech. I přes statistiky je teď ale jasné, že se lidé do obchodů opět vracejí a berou některá nákupní střediska útokem.

Tématická strana Večerníku vyšla jako součást tištěného vydání ze dne 12.7. 2021.