Zastupitelé budou rozhodovat o vydání nové obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství. Její znění prozatím schválili radní na svém úterním jednání. Touto nově navrhovanou obecně závaznou vyhláškou bude zrušena stávající obecně závazná vyhláška z roku 2019 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, a to s účinností od 1. ledna 2022.

Poplatek za obecní systém odpadového hospodářství je obdobou zrušeného poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. „Poplatníkem nadále zůstává fyzická osoba přihlášená v obci, vlastník nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna na území obce. Nezáleží na tom, zda v obci poplatník skutečně žije a vytváří odpad, respektive využívá systému odstraňování komunálního odpadu,“ poznamenal Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Prostějova.

Změnu, kterou přináší novela zákona o místních poplatcích, je podle druhého muže radnice poplatková povinnost nově i právnických osob, které mají ve svém vlastnictví byt či dům, ve kterém není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba. „Typickým příkladem takové právnické osoby je družstvo, které vlastní byty, svěřenský fond nebo firma, která například v části budovy bude mít prostory pro podnikání a v části pro bydlení. Účel využití těchto prostor či bytů musí být uveden v katastru nemovitostí. V současnosti je stanovena sazba u místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů ve výši 600 korun. Sazba místního poplatku zůstává beze změny již devátým rokem, tedy od roku 2013. V připravované obecně závazné vyhlášce o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství je navržena sazba ve stejné výši. Pro občany města Prostějova se v konečném důsledku nebude měnit nic zásadního,“ ujistil Pospíšil.

Je však třeba zdůraznit, že skutečné náklady na sběr a svoz komunálního odpadu jsou rok od roku vyšší. I tak město Prostějov za své občany při současné výši poplatku 600 korun doplácí. Skutečné celkové náklady na sběr a svoz komunálního odpadu za rok 2020 jsou ve výši 50 459 350 korun. Do těchto nákladů jsou zahrnuty sběr, svoz, TKO od občanů, náklady na sběrný dvůr, úklid, třídění, odvoz a likvidaci odpadů U svaté Anny a v Průmyslové ulici, náklady na vývoz odpadu z odpadkových košů, přistavení velkoobjemových kontejnerů a náklady na opravy. Při těchto celkových nákladech přesahujících padesát milionů korun na systém tříděného i netříděného odpadu za rok 2020 je skutečná výše nákladů na jednoho poplatníka v částce 1 077 korun. To znamená, že z rozpočtu města se doplácí částka 477 korun na jednoho poplatníka,“ zdůraznil na závěr první náměstek primátora Prostějova.