Ty zvěsti se po celém Prostějově šířily během uplynulých týdnů jako lavina. „Agrofert kupuje řeznictví a uzenářství Makovec!“ nesly se zvěsti nejen zdejšími ulicemi. Tvrdili to i někteří lidé pracovně úzce spjatí právě s největším výrobcem masa a uzenin v prostějovském regionu. Večerník se začal tedy pídit po ověření těchto zpráv, ale dlouho narážel na skutečnost, že kompetentní osoby z koncernu Agrofert i společnosti Makovec trávily dovolenou v zahraničí. Teprve minulý pátek se vše vysvětlilo. Jak?

Koncern Agrofert si lidé z pochopitelných důvodů stále spojují s premiérem Andrejem Babišem, který ho však v roce 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenského fondu. Českému holdingovému konglomerátu patří okolo 250 dceřiných společností v odvětvích zemědělství, potravinářství, chemického průmyslu a také médií. Když se tedy už během června objevily první informace o tom, že by Agrofert měl zájem odkoupit společnost Makovec, nebyly tyto zprávy zprvu brány jako nelogické.

Kde je tedy pravda? „Panebože už jsem z těchto drbů opravdu unavená. Sama jsem podobných zvěstí slyšela desítky, ale vůbec nechápu, jak na to lidé přišli. Zcela zodpovědně mohu prohlásit, že firmu v žádném případě neprodáváme. Ani náhodou. A Agrofertu už vůbec ne! V posledních dvou měsících se nás na to ptá spousta lidí a všem říkám to samé,“ sdělila Večerníku minulý pátek Michaela Makovcová, členka představenstva a spolumajitelka společnosti Makovec.

Otázkou ale je, kde se drby o prodeji firmy holdingu Agrofert vzaly... „To by mě taky zajímalo! Možná to vzniklo po úmrtí Aloise. Jenže on měl a má stále nás další, kteří v jeho plánech budeme pokračovat. Ano, s firmou máme plány, chystáme spoustu nových investic, rozšíření výroby a přijímání nových pracovníků. Znovu opakuji, zprávy o možném prodeji jsou naprosté výmysly,“ zopakovala Makovcová.

Podobným způsobem se vyjádřil v pátek i tiskový mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka. „Vůbec nic o tom nevím, slyším to od vás poprvé. Ověřoval jsem to u členů našeho představenstva, ale Agrofert v tuto chvíli nemá o žádnou novou akvizici v oblasti masného průmyslu zájem. Se společností Makovec vůbec nejednáme, jde o fámy,“ učinil přítrž všem spekulacím Karel Hanzelka.