Statisíce korun rozdělil Olomoucký kraj na mezinárodní výměnné pobyty studentů a zahraniční stipendia. Smyslem obou dotačních programů bylo, aby mladí lidé získali zkušenosti v zahraničí a prohloubili si jazykové dovednosti.

Co se týče podpory výměnných pobytů, zatím bylo v prvním a druhém kole dotačního programu rozděleno mezi žadatele 100 tisíc korun,“ uvedl Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství. „Na výměnné zahraniční pobyty máme k dispozici celkem 350 tisíc korun. V letošním roce, kdy do možnosti studovat za hranicemi republiky zasáhla nepříznivá pandemická situace, počítáme i s vyhlášením třetího kola příjmu žádostí,“ doplnil Jakubec.

Olomoucké hejtmanství rovněž poskytuje individuální stipendijní podporu studentům středních a vysokých škol na studium v zahraničí, např. v rámci programu ERASMUS. Měsíčně se jedná o částku 3 tisíce korun pro jednoho studenta. Na tuto formu podpory je v krajském rozpočtu alokováno celkem půl miliónu korun. 

Dotace na stipendia mohli letos využít žáci středních, vyšších odborných i některých oborů vysokých škol. Jen ve druhém kole dotačního programu evidoval kraj šestnáct žádostí v celkové výši 220 tisíc korun.

Letošní mezinárodní spolupráce krajských škol byla hodně poznamenána epidemií covidu-19. Přesto se podařilo uskutečnit několik zajímavých projektů a udržet vazby našeho regionu se zahraničními partnery a vzdělávacími institucemi,“ dodal Jakubec.

A kam se studenti z regionu díky příspěvku kraje podívali? Například do Francie, Německa, Kanady nebo do Slovinska.