Fanoušci legendární české kapely a dobrého piva se dočkali. Předposlední prázdninový víkend se v areálu za obchodním centrem v Průmyslové ulici konaly dlouho očekávané Městské pivní slavnosti. Na výběr více než dvě desítky pivovarů, víno, ale i něco ostřejšího, k tomu skvělé jídlo a výborná muzika. Takový byl páteční program jedné z vrcholných prázdninových akcí a všichni přítomní se náramně bavili.

 

Kdo si na páteční program zakoupil vstupenky, nelitoval. Brány areálu se otevřely po osmnácté hodině a zábava pokračovala až do pozdních večerních hodin. Všechno vycházelo tak, jak si nejen organizátoři, ale především příznivci dobré muziky a piva představovali. Za jedinou drobnou kaňku by se dal označit krátký déšť, který kolem třiadvacáté hodiny přítomné skropil. Ten však nikoho příliš netrápil a atmosféru večera to v žádném případě nepokazilo.

Hlavním lákadlem letošních slavnostní zlatavého moku byla jednoznačně kapela Škwor, ale hezky postupně. Hned po vstupu do areálu si každý z návštěvníků musel okamžitě všimnout obrovského pódia a areálu zaplněného stánky s pivem. Na výběr byly také nealkoholické varianty, takže na své si mohli přijít i řidiči. K tomu nechyběla spousta dobrot od klasických klobásek z udírny přes maso a zeleninu na grilu až po burgery či hranolky.

Před hlavním hudebním šlágrem se jako předkapela představila stále známější zpěvačka z Konice Gabriela V.G se svou kapelou, která všechny přítomné dokázala velmi dobře naladit na další pokračování během svého více než hodinového vystoupení. „Přijeli jsme na kapelu Škwor, která je pro nás srdcovou záležitostí. S velkou chutí jsme si však poslechli i Gabrielu, a protože jsme ji slyšeli už poněkolikáté, vnímáme, že hudebně jde stále nahoru,“ prozradila skupinka přítomných kamarádů z Konice.

Krátce po dvaadvacáté hodině už pak bylo vše připraveno na zlatý hřeb pátečního večera. Škwor bouřlivými ovacemi vítali fanoušci, kteří zcela zaplnili celý prostor pod pódiem. Jedna z nejoblíbenějších českých skupin současnosti předvedla více než hodinu a půl dlouhou show a bavila všechny přítomné napříč generacemi. Ukázala, v čem je její síla. Během celého koncertu se výborně doplňovala s publikem a vzájemná kooperace gradovala stejně jako koncert i jeho atmosféra.

Z písní nechyběly nestárnoucí klasické hity i songy z nejnovějšího alba. Jedním z vrcholů byl v polovině koncertu song Sraž nás na kolena, který rozparádil a rozezpíval snad i místní stánkaře prodávající pivo. Druhým vrcholem byl přídavek kapely, kterou si publikum vyžádalo zpět na pódium. Zazněl totiž zřejmě nejznámější song posledních let, kdy si frontman Petr Hrdlička vyměnil elektrickou kytaru za akustickou a spustil Sílu starejch vín. To už se areál pod pódiem změnil kompletně na taneční a hudební parket.

Velká euforie a radost se tak přenesly z kapely na publikum. „Neskutečné, nemám slov, kapelu Škwor miluji už nějakých dvacet let a takový koncert jsem si nemohl nechat ujít. To, jakou show tu dokázala předvést, bylo chvílemi až neuvěřitelné, opět dokázala, že patří mezi přední českou špičku současné doby,“ přidal svůj pohled návštěvník Radek, který stál už hodinu před koncertem pod pódiem, aby si vše patřičně užil z první řady.

„Kdybych měl zhodnotit páteční program jako ve škole, tak mu musím dát jedničku. Kapela Škwor si své fanoušky našla i v srpnovém termínu a nezastavil nás ani krátký déšť během jejího vystoupení. Jako vždy podala bezchybný výkon a dokázala zaplnit prostor pod pódiem do posledního místečka. Každý, kdo na koncertu byl, ví, že se i přidávalo, návštěvníci kapelu ještě vytleskali, což je vždy ta nejlepší reklama. I předkapelám patří obrovský dík, bylo jasně patrné, že návštěvníky bavily. Za organizační tým tak musím dát za páteční program jednoznačně palec nahoru,“ hlásil hlavní organizátor pivních slavností Petr Paníček.