Obyvatele města už řadu let trápí polétavý prach. O rozsáhlé výsadbě zeleného pásu, který by měl sloužit k jeho zachycení, se hovoří již mnoho let. Komplikací je určitě potřebný výkup mnoha pozemků. Věci se přesto pomalu dávají do pohybu. Radní totiž na svém úterním jednání odsouhlasili zadání projektové dokumentace pro provedení stavby pro první část první etapy takzvaného jižního prstence.

Prostějovský magistrát i v této době stále vykupuje další pozemky pro vytvoření zeleného prstence, známy jsou už konkrétní lokality, kde by se to mělo zazelenat nově vysazenými stromy. „Celkové řešené území je přibližně ohraničeno ze západu ulicí Čechovická, z východu ulicí Brněnská, v šířce pásu ohraničeného ulicí Jaroslava Kaštila až po ulici Za Určickou,“ předestřel první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko) s tím, že by se sázelo na cca 60 pozemcích v katastrálních územích Prostějov, Krasice a Čechovice, které nyní mají různé vlastníky.

Vedení města nedávno zadalo firmě, aby vytvořila projektovou dokumentaci pro první etapu vzniku nového prstence. „Rozhodli jsme zadat zmíněnou dokumentaci pro provedení stavby pro úvodní část první etapy takzvaného jižního prstence společnosti Ateliér Šteflovi z Podivína. Pro potřeby realizace se v nedávné době podařilo také vykoupit některé potřebné pozemky, na kterých by mohla být vysázena zeleň. Řešit by měla jak vegetační úpravy, tak i osazovací plány, terénní modelace a pěší komunikace,“ upřesnil Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora Statutárního města Prostějov.