Býval to palác. Už řadu let je však na jeden z nejkrásnějších domů v Prostějově neveselý pohled. Po řadě dlouhodobě neúspěšných pokusů o její oživení, zůstává z památkově chráněné vily Františka Kováříka na náměstí Padlých hrdinů už spíše jen dlouhý STÍN její kdysi slavné MINULOSTI. Zatímco její stejnojmenná „sestřička“ na Vojáčkově náměstí se pomalu opravuje, v tomto případě to na lepší budoucnost alespoň prozatím nevypadá. Majitelé objektu totiž neplánují investovat větší finanční prostředky do jeho oprav, neuvažuje se ani o tom, že by se do budoucna otevřel veřejnosti.

 

Každý majetek s sebou přináší starosti. O starších domech to pak platí dvojnásob. Zdánlivě královské dědictví se tak může postupem času proměnit v danajský dar. Alespoň tomu nasvědčuje osud vily Františka Kováříka, které se podle bronzové sochy na kašně umístěné na jejím nádvoří říkalo dům U černé panny. Sochu však po sametové revoluci někdo ukradl a zřejmě nenávratně zničil. Předurčil tím osud celého domu? 

Dům si před první světovou válkou nechal postavit továrník František Kovářík jako rodinné sídlo. Po komunistickém převratu v něm fungoval mimo jiné svazácký klub. Po sametové revoluci zase kavárna s čajovnou. Na podzim 2014 ji štáb České televize pro potřeby natáčení seriálu Četníci z Luhačovic proměnil v prvorepublikový nevěstinec.

Její současný stav se při pohledu zvenčí jeví jako dosti neutěšený. Dlužno říci, že již sám provoz budovy musí být nákladný, nehledě na množství financí, které by si vyžádala její případná kompletní rekonstrukce. Při ní by se investor navíc musel ohlížet na požadavky památkářů. 

Aktuálně v ní už řadu let působí prostějovská firma zabývající se prodejem vybavení do zubařských ordinací. „Nájemce pro vilu zatím máme a jsme za něj rádi. Větší investice do oprav zatím nezvažujeme, kdyby stávající pronajímatel něco potřeboval, určitě nám dá vědět a my mu vyjdeme vstříc. Ani prodej v tuto chvíli není na pořadu dne. Ostatně žádný vážný zájemce nás dosud nekontaktoval,“ reagovala na dotazy Večerníku Márya Růžičková, která vlastní polovinu vily.

Nad budoucností pozoruhodné prostějovské památky tak do jisté míry zůstává viset otazník. Například zástupci města Prostějova se již v minulosti nechali slyšet, že o jejím odkupu neuvažují, neboť pro pořádání kulturních a společenských akcí jsou dostačující prostory Národního domu či Společenského centra. 

 

JAK ŠEL ČAS S KOVÁŘÍKOVOU VILOU

 

* v roce 1911 byla stavba architekta Emila Králíka dokončena

* v roce 1948 přešla do vlastnictví státu a fungovaly v ní kanceláře

* v roce 1958 byla prohlášena kulturní památkou

* od 60. let 20. století v ní fungoval Dům pionýrů a mládeže a svazácký klub

* po roce 1989 byla nemovitost vrácena v restituci

* na konci 90. let 20. století zde byla v provozu kavárna a čajovna. Její provozovatel se snažil využívat ji pro pořádání kulturních akcí

* na přelomu let 2013/2014 byl definitivně ukončen pokus o pořádání výstav v prostorách vily

* na podzim 2014 ji štáb České televize pro potřeby natáčení seriálu Četníci z Luhačovic proměnil v prvorepublikový nevěstinec.