Je to už pět let, co se zdálo, že konec Městských lázní v Prostějově je neodvratitelný. Tehdy se hodně nahlas hovořilo o tom, že do dvou roků má v aquaparku vyrůst nový krytý bazén s luxusním wellness zařízením. Investice do Městských lázní na Floriánském náměstí se tím pádem zastavily. Z nákladných plánů na nový bazén ovšem zůstává pouze STÍN MINULOSTI...

Roční náklady na provoz městských lázní činí přes deset milionů korun. Před lety se hovořilo o tom, že u aquaparku vznikne druhý krytý bazén, přičemž provoz dvou obdobných zařízení by pro město znamenal nesmyslný přepych. Přebudování lázní tak, aby mohly sloužit jinému účelu, by však bylo velmi náročné a stálo spoustu peněz. Z tohoto důvodu se zcela otevřeně začalo uvažovat o jejich možné demolici. K té však zatím naštěstí nedošlo. Jedním z důvodů je i fakt, že výstavba krytého bazénu zůstává stále v nedohlednu.

Přitom ještě před třemi roky se živě diskutovalo o tom, zda budeme moci využívat bazén o délce padesát metrů, nebo Prostějovanům postačí poloviční. Vše souviselo nejen s výší nákladů na výstavbu, ale i s financováním dalšího provozu. Zařízení by totiž mělo na sebe alespoň částečně vydělat. V případě menšího bazénu by bylo snadnější jej doplnit o wellness vybavení, které by do něj zřejmě ve velkém přitáhlo rodiny s dětmi. Co se týče padesátimetrového bazénu, z toho by určitě zase měli radost plavci i někteří další sportovci. Je jich však v našem nevelkém městě tolik, aby provoz takového zařízení dokázali z vlastních peněz ve větší míře dotovat?

Mezitím se velmi podařilo opravit koupaliště ve Vrahovicích, kde je rovněž k dispozici krásný padesátimetrový bazén. „Plavu rád, k moři mě to netáhne, takže jsem byl letos v létě ve Vrahovicích, jak to bylo jen trochu možné. I když je voda na jedné straně nepochopitelně mělká, plavalo se mi tam vždy perfektně. Bylo to i díky tomu, že nás, kteří jsme využívali celou délku bazénu, nikdy nebylo moc. Ve srovnání s těmi, co jen tak dováděli mimo plavecké dráhy, to mohla být tak desetina. Je to možná smutné, ale stavět za takových okolností v Prostějově padesátimetrový krytý bazén s vyhřívanou vodou, mi přijde poněkud rozmařilé,“ zauvažoval jeden z Prostějovanů.

Celá diskuse o délce nového bazénu byla v minulosti bouřlivá, ukázalo se však, že se jednalo o příslovečnou bouři ve sklenici vody. Jejím výsledkem totiž prozatím bylo velké nic. „Byla vypracována studie na tři varianty bazénu s odhadovanými náklady od 665 milionů korun až do výše 828 milionů korun. Vzhledem k výši této částky a prioritám v investiční výstavbě, kdy je na prvním místě rekonstrukce Společenského domu, se s tímto projektem pro letošek nepočítá,“ uvedl pro Večerník náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal.

Teď už tedy zůstává jediná otázka: Obejdou se i nadále Městské lázně bez finanční injekce určené k opravě zastaralých technologií? Nebo už nastal čas najít v rozpočtu dostatek peněz pro jejich modernizaci? Na to v tuhle chvíli není odpověď...