Tak se to podařilo! Naučná stezka Kladecko vede od nádraží v Jesenci přes tzv. Napoleonskou cestu, pozoruhodný mokřad u říčky Bělá až k železniční zastávce Šubířov v Nectavském údolí. Na trase dlouhé 6,5 kilometru seznámí kolemjdoucí prostřednictvím dvanácti panelů s historickými a přírodními zajímavostmi kraje. Jednotlivé panely se však v minulosti dostaly do katastrofálního stavu, a tak se je místní ochránci přírody rozhodli obnovit. Na zrenovovanou stezku malí i velcí turisté poprvé vyrazili uplynulou středu 17. listopadu. A s nimi také Večerník!

Na nádraží v Jesenci se sešla zhruba čtyřicítka lidí. „Překvapilo mě, kolik vás je. Jitka Chmelařová napekla a nazdobila báječné perníčky, ale mám jich tu pouze třicet, tak se předem omluvám všem, na které se nedostane,“ řekla hned na úvod setkání Jiřina Kličková z Českého svazu ochránců přírody.

Panely nově dostaly nové střížky i nátěry. Zatraktivnil se i jejich obsah, na každém z nich si mohou lidé přečíst nějakou zajímavost či vyluštit hravý úkol. Prostřednictvím QR kódu jsou propojené i s moderními internetovými stránkami. „Vše, co se týče dřeva, jsem řešila s Pavlem Šínem. Za podobou panelů stála grafička Markéta Vyroubalová. Všem bych chtěla za spolupráci moc poděkovat, stálo za tím hodně sezení u počítače i telefonátů,“ uzavřela Kličková.

Po společnému uvítání se už lidé v mlhavém dopoledni vydali z nádraží po stezce kolem jesenského kostela a domova pro seniory dál po pěší cestě vedoucí zvlněnou krajinou charakteristickou střídáním polí, lesíků, luk a pastvin oddělených mezemi. „Máme to tu rádi, a proto jsme se na státní svátek rozhodli vyrazit do přírody a udělat něco pro své zdraví. Projdeme si to celé a z Nectavského údolí se vrátíme zpět po silnici. Celkem ujdeme asi deset kilometrů a věříme, že na pozdní oběd už budeme opět doma,“ prozradil Tomáš Vrba z Konice, který na podzimní toulky přírodou vyrazil i se svojí partnerkou.

Oprava stezky přišla na celkem 180 tisíc korun, část nákladů pokryla dotace Olomouckého kraje, dalšími penězi přispěla soukromá firma a také obce Jesenec, Kladky a Dzbel. Zbytek šel z rozpočtu ochránců přírody.

Kdo si nechal vycházku naučnou stezkou Kladecko ujít a rád by se ještě před Vánoci vydal se zasvěceným průvodcem někam do přírody, ten by si měl zapsat další z termínů vycházek nejen pro seniory v režii prostějovského Ekocentra Iris. Ve středu 1. prosince povedou kroky výletníků ke Keltské svatyni v Ludéřově, od níž se vydají kolem studánky Svatá voda, až po šesti kilometrech dorazí do Drahanovic. Sraz je na prostějovském hlavním nádraží, odkud v 8:45 hodin odjíždí autobus do Ludéřova.