Už to bude deset let, co zemřel Václav Havel. Město Prostějov si jeho odkaz připomnělo už v předvečer letošního výročí „sametové revoluce“, jež dramatika a vězněného disidenta vynesla až do křesla prvního polistopadového prezidenta. Minulé úterý 16. listopadu byl při této příležitosti ve Smetanových sadech vysazen strom Václava Havla. Statná lípa doplněná o žulovou kostku nyní stojí za kinem Metro 70 v blízkosti Stromu republiky vysazeného před třemi roky.

K sázení stromu došlo po krátkém vzpomínkovém aktu před prostějovskou radnicí, po níž se její účastníci přesunuli do nedalekých Smetanových sadů. „Je naprosto pochopitelné, že výrazné osobnosti provází nejrůznější názory. Václav Havel ovšem byl nesporně výrazným zastáncem občanské společnosti, na jejíchž základech stojí naše demokracie. Je proto dobře, že si právě naše město tímto způsobem připomíná jeho odkaz. O jeho charakteru snad dostatečně svědčí i fakt, že po jeho boku vždy stála silná osobnost, kterou nepochybně byla jeho manželka Olga Havlová,“ vyjádřil se v krátkém proslovu bývalý primátor města Prostějova Miroslav Pišťák. Při této příležitosti připomněl také osobnost Jana Roubala, jenž byl podobně jako někdejší prezident vždy velkým idealistou. „Honza by vše týkající se Václava Havla vyjádřil jistě lépe než já,“ prohlásil na adresu zemřelého prostějovského divadelníka a univerzitního pedagoga. Ten mimo jiné patřil k velkým příznivcům nápadu, aby současné Hlaváčkovo náměstí v centru města neslo Havlovo jméno.

Do vlastního sázení se pak kromě současných zástupců vedení města včetně bývalého starosty Jana Tesaře pustili také členky prostějovského Sokola či studenti a studentky SOŠ podnikání a obchodu. Ty na akci doprovodil oblíbený ředitel školy a zároveň prostějovský zastupitel Marek Moudrý.

Tímto ovšem vzpomínka na Václava Havla v Prostějově nekončí. Desáté výročí jeho úmrtí připadající na letošní prosinec si lidé budou moci připomenout v Kulturním klubu Duha. „Na čtvrtek 16. prosince chystáme vernisáž výstavy fotografií z návštěvy Václava Havla v Prostějově, které nafotil Bob Pacholík. Při této příležitosti se představí Divadlo Point s nastudovanými ukázkami z díla Václava Havla,“ potvrdila náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.