Že v Otaslavicích funguje přírodní biotop jen přes parné letní dny? Ale kdeže. Na vlastní oči se o tom mohli první adventní neděli přesvědčit všichni přítomní. V hustém sněžení se členové spolku místních otužilců v čele se starostou Markem Hýblem a dalšími hosty z regionu pustili do vodních radovánek. Ve vodě připomínající spíše ledovou tříšť strávili čtvrthodinku, kromě plavání si stihli i zapinkat nebo také zapózovat pro fotografy.

Ani silné sněžení, pár centimetrů sněhu všude okolo a ledová voda s necelým jedním stupněm neodradily místní otužilce od již třetího ročníku předvánočního plavání. Otužování přišel na chuť už v minulé sezóně i starosta obce. „Už od loňského léta jsem chodil pravidelně plavat a letos už se scházíme ve větším počtu pravidelně. Chodíme třikrát v týdnu v úterý, ve čtvrtek a v neděli. Musím ale přiznat, že tentokrát to nebylo úplně ono. Počasí bylo sice krásně zimní, ale voda ještě dostatečně nezamrzla, takže nyní se to blíží nule, je to jako plavat v ledu,“ prozradil starosta Marek Hýbl u následného čaje poté, co opustil vodu.

Odpolední otužování si ale všichni přítomní pochvalovali. „V prvních chvílích to bylo hodně ledové, ještě když člověk cítí ty ledové kostky, ale pak už to bylo v pohodě. Navíc v takovém areálu je radost si zaplavat i v zimě,“ doplňovala dvojice plavců z Prostějova.

Pro všechny otužilce i návštěvníky obec připravila čaj na zahřátí, který přišel nadmíru vhod. Do areálu se kromě více než desítky plavců dorazilo podívat i pár skupinek místních a pro plavce měli jen slova uznání. Nescházel ani plavčík, jehož hlavní práce nastává během letní sezóny. V případě potíží některých z otužilců však svou úlohu se smíchem odmítal.

Sám starosta byl rád, že i letos mohla alespoň tato akce proběhnout bez nějakých omezení a s potěšením přiznal, že mu otužování také velmi pomohlo a propadl mu. „Další náš předvánoční program je už bohužel omezen, ale aspoň že něco může být. Musím říct, že během mé loňské první sezóny v otužování jsem nebyl ani nachlazený, letos už něco málo proběhlo, ale přesto se celkově cítím opravdu lépe a odolněji,“ dodal závěrem starosta.