Obnovená starodávná tradice se do Prostějova vrátila po dlouhých desetiletích. Smrtka, Morana, Moréna, Marzana, Mařena nebo Smrtholka. Její vynášení v podobě slaměných figur oblečených v ženských šatech bylo ústředním prvkem obnovené tradice, kterou minulé pondělí oživily děti z Prostějova. Nejen děti tak mohly v režii folklórního souboru Mánes v průvodu z náměstí T. G. Masaryka zamířit do Kolářových sadů, kde Morana skončila v mlýnském náhonu.

 

Akce se zúčastnili členové vedení města s primátorem Františkem Jurou, prvním náměstkem primátora Jiřím Pospíšilem a náměstky Jiřím Rozehnalem, Janem Krchňavým, Miladou Sokolovou a Alenou Raškovou. „Chtěli jsme tuto lidovou tradici vynášení Smrtky obnovit již v roce 2020, ale z důvodu pandemie covid-19 musela být o dva roky odložena,“ uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová, která stála za obnovením starodávné tradice v Prostějově. „Utopená Smrtka, kterou vyrobila vybraná škola, oficiálně přivítala jarní čas. Ostatní školy si vyrobily a v průvodu nesly menší ‚májíčky‘ jako symboly přicházejícího jara. Nesměla chybět ani společná říkanka o utopení Smrtky,“ popsala náměstkyně, které se Večerník zeptal, jak přišla na nápad přivést tuto lidovou tradici do Prostějova? „Mám velmi ráda knihu od J. Š. Baara Hanýžka a Martínek. Často se k ní vracím a opět jsem narazila na pasáž, kdy děti vynášely Smrtku. Je v ní krásně popsáno, jak se zdobila, z čeho byla vyrobena a jak se děti na tuto událost připravovaly. Nadchlo mě to, a protože se ve městě stále snažíme udržovat tradiční akce, přitom připravovat nové, s kolegyní Vaškovou z Duhy jsme na přípravě vynášení Smrtky začaly pracovat,“ zareagovala Milada Sokolová, která nelituje práce při složitých a náročných přípravách akce. „Největší díl práce samozřejmě odvedla Duha v čele s Pavlou Vaškovou a samozřejmě Kateřina Piňosová s Malým Mánesem. Bylo báječné, že krojovaných dětí bylo tolik, protože velká tíha děti na akci dopravit a obléknout je leží hlavně na rodičích, proto i jim patří velký dík. Samozřejmě přítomní byli i hasiči, městská policie a techničtí pracovníci radnice. Všem velmi děkuji za angažovanost a velmi si této spolupráce cením,“ pravila Sokolová, jež byla s průběhem pondělní akce náramně spokojena. „Spokojená? Nadšená! Bylo znát, že paní učitelky s dětmi pracovaly, hovořily s nimi o vynášení Smrtky, vítání jara a zvycích s tím spojených. Děti se naučily básničky, které jsme všichni říkali cestou a také následně při vhození Smrtky do mlýnského náhonu. Máme v Prostějově úžasné pedagogy a já si jich nesmírně vážím. Věřím, že v tradici budeme pokračovat i za rok. Určitě! Jedině vyšší moc v podobě další pandemie nebo jiné srovnatelné pohromy by mohla naše snažení zhatit.“

Na celou pondělní akci dohlíželi také prostějovští strážníci. „Smrtka byla utopena v mlýnském náhonu a oficiálně bylo přivítáno jaro. Na průvod a celou akci dohlédli strážníci, aby vše proběhlo bez jakýchkoliv komplikací, pokud bylo zapotřebí, byl i usměrňován silniční provoz,“ uvedl Petr Zapletal, tiskový mluvčí Městské policie Prostějov.