Ukázky mučících nástrojů i praktická představení poprav patřily bezesporu k tomu nejatraktivnějšímu, co Pernštejnové mohli v sobotu odpoledne nabídnout. Však se okolo mistra kata tvořily obrovské davy návštěvníků, které kat bavil i veselými historkami z dob před 500 lety.

„Kdysi v šestnáctém století jsem řešil případ, kdy mladou paní našli den po její svatbě na ulici mrtvou s třiceti bodnými ranami. Její manžel se bránil tím, že jeho ženuška upadla na vidle! A desetkrát za sebou?“, ptal jsem se ho. „Jistě mistře kate, pršelo a bylo kluzko,“ odvětil ten manžílek. Je jasné, že jsem mu to neuvěřil a brzy jsme mu uťal hlavu,“ vyprávěl mistr kat, který si vzápětí vybral z davu mladou slečnu. Ta položila dobrovolně hlavu do mučící „klády“, po čemž se nemohla ani hnout. „A teď si s vámi můžu dělat co chci! Nebojte se příteli, vaši slečnu nezneužiji, vždyť je mi už před pět set let,“ rozesmál kat diváky i samotného partnera slečny, jejíž vyšpulený zadeček přímo lákal nejenom mistra kata. Ten jí nakonec uštědřil pár maskovaných ran středověkým bičíkem. To samé pak za jásotu publika provedl i náměstkyni primátora Miladě Sokolové!

Mistr kat nasluchajícícm popsal i všechny středověké mučící nástroje, kterých měl k dispozici požehnaně. Jeho vystoupení návštěvníci vždy odměnili bouřlivým aplausem.

 

Podrobné reportáže a exkluzivní rozhovory čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 25. dubna