Tohle muselo být peklo! Uplynulý pátek 12. srpna vyhasl po dlouhých dvaceti dnech oheň v Národním parku České Švýcarsko. Celkem se u požáru, který v tuzemské historii nemá obdoby, vystřídalo rekordních šest tisíc hasičů. Kromě profesionálů zde byla nasazena i řada dobrovolníků, šestnáct z nich vyrazilo i z Prostějovska.

S největším požárem v dějinách ČR bojovali dobrovolní hasiči z Němčic nad Hanou, Protivanova, Brodku u Prostějova a Olšan u Prostějova. Každý z těchto sborů vyslal po kvartetu svých mužů. Chybět samozřejmě nemohli ani profíci. „U Hřenska zasahovalo celkem čtyřiadvacet profesionálních hasičů z Prostějova a Konice,“ informovala Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Jak se Večerníku podařilo zjistit, z Konice šlo do akce trio mužů, z nichž jeden je zároveň i dobrovolným hasičem. Zbytek profíků vyslal Prostějov. Jednalo se například o velitele čerpacího odřadu HZS Olomouckého kraje Vojtěcha Žáka. „I pro něj byl zásah nevídaný. Společně s ostatními vodu čerpali z řeky, přepravit ji bylo třeba i několik kilometrů. Dle svých slov si Vojta chvílemi připadal jako opravář a chvílemi jako vodník,“ zprostředkovala pocity prostějovského profesionální hasiče Lucie Balážová.

Večerníku se pak podařilo získat exkluzivní interview s jedním z celkem 16 dobrovolných hasičů, konkrétně s velitelem jednotky sboru dobrovolných hasičů Aloisem Kolářem, který si můžete přečíst na straně 13 tohoto vydání. K práci hasičů se vyjadřuje ve svém rozhovoru i prostějovský primátor František Jura.