Vedle grandslamového Australian Open bojovali tenisté také na turnajích nižší kategorie. V Nonthaburi se člen prostějovského TK Agrofert Zdeněk Kolář probojoval do čtvrtfinále a talentovaný hráč Prostějova Jakub Menšík z kvalifikace postoupil až do 2. kola hlavní soutěže.

Kolář v průběhu tří střetnutí odehrál hned devět setů. S Rusem Jevgenijem Donským ve druhém setu odvrátil mečbol a utkání otočil. Následně přešel také ve třech setech před Brita Jana Choinského. Ve čtvrtfinále byl nad jeho síly Japonec Šo Šimabukuro. Český tenista nezachytil začátek a dostal kanára. Poměr setů vyrovnal, když zvládl dramatickou zkrácenou hru, v rozhodujícím dějství už ale uhrál pouze dvě hry. „V tie-breaku jsem odvrátil dva mečboly. Bylo to opravdu hodně vyčerpávající. Došly mi síly, soupeř mě přehrál,“ uznal Kolář.

Do čtvrté světové stovky se poprvé v kariéře dostal sedmnáctiletý Jakub Menšík, který na turnaji odehrál čtyři náročné zápasy. Nejprve zvládl těžkou kvalifikaci a v prvním kole vyřadil druhého nasazeného Švýcara Alexandera Ritscharde. V boji o postup do čtvrtfinále nestačil na Arthura Cazauxe z Francie, který v utkání s prostějovskou nadějí natáhl vlastní vítěznou sérii na jedenáct zápasů.

 

Nonthaburi – ITF challenger

Dvouhra – 1. kolo: Kolář (8) – Donský (Rusko) 3:6, 7:6, 6:2; Menšík – Ritschard (2-Švýcarsko) 7:6, 7:5. 2. kolo: Kolář – Choinski (V. Británie) 6:4, 3:6, 6:0; Menšík – Cazaux (Francie) 3:6, 0:6. Čtvrtfinále: Kolář – Šimabukuro (Japonsko) 0:6, 7:6, 2:6.