Na prostějovských tenisových kurtech bylo dohráno 1. kolo 30. ročníku turnaje UniCredit Czech Open. Z postupu se radovali hned čtyři domácí tenisté, vypadl pouze Vít Kopřiva, obhájce loňského titulu.

Vstup do turnaje skvěle zvládl Jakub Menšík startující na divokou kartu. V prvním setu zápasu proti Nicholasi Davidovi Ionelovi z Rumunska byl, až a úvodní hru, lepším hráčem a zaslouženě získal vedení. Ve druhé sadě si soupeři několikrát vzali servis, za stavu 5:3 ale prostějovský tenista při svém podání nezaváhal a proměnil hned první mečbol.

„Malinká nervozita byla jen na začátku, pak už jsem byl klidný. Ve druhém setu soupeř získal nějaký můj servis, protože míčky byly už trošku ohrané a moje agresivní hra tolik nevyčnívala. I s tím jsem si ale dokázal poradit a je z toho postup, který si užívám,“ těšilo Menšíka, který Ionela porazil i na minulém turnaji v Tunisku. „Už jsme věděli, co na něj platí, tentokrát to šlo rychleji, než poprvé,“ usmíval se Menšík, kterého podporovaly i slušně zaplněné tribuny. „To mě potěšilo. Pro můj výkon je podpora diváků důležitá. Jsem rád, že si udělali čas,“ děkoval příznivcům velký talent prostějovského i českého tenisu.

Nejvýše nasazený Jiří Lehečka vtrhl do utkání s Nickem Hardtem z Dominikánské republiky ve velkém stylu, od stavu 5:0 se ale jeho soupeř zlepšil a získal tři hry v řadě. Poměrně vyrovnaný souboj pokračoval také ve druhé sadě, přesto po vítězství 6:3, 6:4 postoupil prostějovský tenista. „Začátek se opravdu povedl a to rozhodlo první set. V tom druhém se podařilo získat brejk a zápas dopodávat. Nebylo to úplně ideální, s přibývajícím časem se podmínky trošku zhoršily a to mé hře úplně nepomohlo. Ale zápas se vyhrál, jedeme dál,“ uvedl po postupu Lehečka. Na zklamání z předčasného vyřazení na Roland Garros už prostějovský tenista zapomenul. „Porážka ve 2. kole mě pochopitelně zamrzela, ale zklamání jsem nechal v Paříži. Je tady další turnaj a další výzva,“ prohlásil dvaadvacetiletý domácí tenista.

Hned v úvodu turnaje vypadl loňský vítěz Vít Kopřiva, který prohrál s kvalifikantem Mate Valkuszem z Maďarska 3:6, 6:4, 3:6, když ve třetí sadě rozhodlo jediné Kopřivovo ztracené podání. „Začátek zápasy nebyl z mé strany dobrý, pak se ale výkon zlepšil a věřil jsem, že utkání otočím. Mrzí mě především čtvrtá hra třetí sady. Při podání soupeře jsem za stavu 30:15 udělal tři hloupé chyby. V této hře se to mohlo překlopit na moji stranu,“ posteskl si Kopřiva. „V poslední době chybí v mé hře potřebná pohoda, tomu výsledek odpočívá. Snad se to brzy otočí. Teď mě čeká krátká pauza a pak kvalifikace ve Wimbledonu,“ dodal Kopřiva.

Do osmifinále pak postoupil ještě pátý nasazený Tomáš Macháč a nadějný Hynek Bartoň, který se do hlavní soutěže probil z kvalifikace. 

 

Zítřejší program ZDE

Pavouk čtyřhry ZDE

Pavouk turnaje ZDE