Jarní dějství fotbalových soutěží se začíná jevit jako noční můra. Nemůže za to nikdo jiný než koronavirus. V letošním ročníku by však mohla nastat paradoxní situace oproti minulé sezóně. Zatímco loňská zimní příprava proběhla u všech klubů přesně tak, jak si trenéři představovali a naplánovali, během letošní dlouhé pauzy své svěřence ještě ani neviděli. Jenže letošní ročník má daleko větší naději na odehrání, než měl ten předchozí, který nakonec dospěl k anulování všech amatérských soutěží. Loňská příprava tak přišla vniveč, letos by ale místo přípravy mohl nastat okamžitý start.

PES zatím říká amatérskému fotbalu jednoznačné ne, a to úplně na vše. Ve dvou a bez otevřených sportovišť toho zkrátka nenatrénujete. O nějakých přátelských zápasech nemůže být ani řeč. Ovšem tomu tak nemusí být znovu až do podzimního restartu jako v předchozím roce. „Situace to není lehká, kluby se už také zajímají, kdy se budou moci alespoň částečně vrátit k trénování. Podle posledních zpráv by mohlo přijít první větší rozvolnění pro fotbal v polovině února. Pokud jsem informace správně pochopil, utkání by mohla začít hned, jak proběhne valná hromada,“ zmínil sekretář Olomouckého krajského fotbalového svazu Pavel Peřina.

K alespoň částečné přípravě by se přitom většina klubů vrátila hned, jak by se opatření jen částečně uvolnila. Většina regionálních celků hrajících krajské soutěže by trénovala, i pokud by byla situace rozvolněná přinejmenším na šest osob. Hlavním přáním všech je pak především co nejrychlejší návrat. „Sport i pohyb celkově jsou důležitou součástí zdravého životního stylu, protože pohybová aktivita příznivě ovlivňuje fungování imunitního systému,“ shodují se kouči napříč soutěžemi.

Za měsíc by měla začínat nejvyšší krajská soutěž dohrávanými pěti koly z podzimní části. O dalším odkladu se zatím nejedná v žádném z krajů. Ač je to ta méně pravděpodobná varianta, mohla by tak nastat situace, kdy se mužstva po podzimním ukončení uvidí znovu poprvé až v prvním mistrovském utkání na jaře. „Pro celý fotbal by bylo důležité, aby soutěže začaly co nejdříve. Samozřejmě pro kluby by nebylo příjemné pustit se do hry bez příprav, ale podmínky by měly všechny stejné a žádný by nebyl ve výhodě,“ dodal sekretář KFS Olomouckého kraje. 

Jako daleko pravděpodobnější vypadá varianta, že se sezóna nerozběhne v termínu, který by pro její dohrání vyhovoval. Anulování soutěží se však chce v letošní sezóně fotbalová asociace vyhnout. To by tak mohlo znamenat, že se bude čekat, dokud to půjde, aby se odehrála minimálně polovina ročníku. Pro představu v krajském přeboru chybí na tuto metu pět zápasů, zbytek krajských soutěží i okresního přeboru by potřeboval odehrát ještě tři kola. Této varianty se obává například nový kouč v Kralicích Milan Nekuda. „Už tři týdny odkládáme první schůzku s mužstvem. Bůhví kdy budeme moct začít s tréninkem. Ještě více se však obávám situace, kdy se ročník dohraje jednokolově. Pro nás by to znamenalo téměř neřešitelnou situaci. Na záchranu ztrácíme osm bodů. Pokud by se odehrálo pět kol a dokázali bychom získat patnáct bodů, stejně by nám to nemuselo stačit,“ nechal se slyšet.

Jak tedy nakonec jarní část sezóny proběhne, zatím nedokáže nikdo odhadnout. Relativně jakkoliv. Jedno je však jisté už nyní. Čím dříve to bude, tím lépe.