Ve druhé polovině února měly na území Spojených arabských emirátů proběhnout velké mezinárodní závody v klasickém parašutismu s účastí borců Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov.

Klání v Dubaji – už jednou odložené kvůli koronaviru z loňského prosince – však bylo podruhé termínově přesunuto. Tentokrát až na letošní prosinec.

„Akce dlouho zůstávala v kalendáři podle plánu. S určitým předstihem jsem však od pořadatelů začal vyžadovat podrobnější informace ohledně toho, za jakých hygienických opatření se vše uskuteční, kolik testů na covid bude nutné podstoupit, jestli stačí před odletem do dějiště a pak po příletu, nebo i během soutěže a tak dále. Následně organizátoři asi vše teprve řešili, aby v minulém týdnu závod odložili,“ popsal Večerníku peripetie reprezentační trenér parašutistů České republiky Ivan Hovorka.

Načež musel rušit už vyřízená víza, objednané letenky i další zajištěné náležitosti. „Nedá se nic dělat, za současné zdravotní situace v celém světě se přeložení takového mezinárodního podniku s účastí závodníků skoro z celé planety dalo očekávat. Jen to nemuseli pořadatelé nechávat takhle na poslední chvíli, dřívějším rozhodnutím o odkladu by jak účastníkům, tak sobě ušetřili spoustu starostí,“ upozornil Hovorka.

Měl pro nás navíc ještě jednu důležitou novinku týkající se vojenského mistrovství světa 2021. „Uskuteční se v Kataru až koncem podzimu, přesně od 15. do 20. listopadu,“ prozradil. Vzhledem k tomu, že civilní světový šampionát je v Rusku plánován na srpen a šestidílný seriál Světového poháru má odstartovat před polovinou června, existuje předtím ještě solidní časový prostor k vyřešení všech koronavirových otázek.

„Do prvního svěťáku zbývají necelé čtyři měsíce, což zdánlivě vypadá jako spousta času, aby se covid konečně podařilo globálně dostat pod základní kontrolu. I s pomocí očkování či jiných kroků. Dobře si ale pamatujeme, jak jsme pořád doufali loni a že to nakonec nedopadlo. Teď situace vypadá přece jen nadějněji, snad tedy letošní sezóna normálně proběhne. Ztratit druhý soutěžní rok za sebou by pro kluky bylo strašně nepříjemné,“ přemítal Hovorka.

 

mezinárodní termínová listina klasického parašutismu 2021

11. až 13. června: 1. závod Světového poháru v Chorvatsku (Rijeka)

25. až 27. června: 2. závod Světového poháru ve Slovinsku (Bled)

9. až 11. července: 3. závod Světového poháru v Německu (Peiting)

30. července až 1. srpna: 4. závod Světového poháru v Itálii (Belluno)

10. až 20. července: civilní mistrovství světa v Rusku (Tanaj/Kemerovo)

27. až 29. srpna: 5. závod Světového poháru v Rakousku (Thalgau)

24. až 26. září: 6. závod Světového poháru ve Švýcarsku (Locarno)

15. až 20. listopadu: armádní mistrovství světa v Kataru (Dauhá)

1. až 5. prosince: závody ve Spojených arabských emirátech (Dubaj)