ROTARY klub Prostějov už více než 15 let zajišťuje pečení a výzdobu velikonočních beránků, které následně po výstavě a vyhodnocení nejlepších výtvorů rozváží do několika domovů pro přestárlé, případně nemocné spoluobčany. Vloni se tradiční výstavka stovek napečených beránků v Národním domě nemohla kvůli začínající koronavirové epidemii vůbec uskutečnit a stejné je to bohužel také v letošním roce. Jenže prostějovští rotariáni přece jen velikonoční beránky zajistili!

 „V loňském roce přesně v den, kdy měly začít práce na pečení beránků, byly uzavřeny školy, které se na této činnosti podílely. Tím celé naše snažení skončilo. Bohužel jsme žádné beránky neměli a každoročně obdarovávaní občané se radosti nedočkali,“ zavzpomínala na rok staré události Emilie Hnízdilová, prezidentka ROTARY klubu v Prostějově.

Letos se ale z iniciativy některých členů rotariáni rozhodli zajistit jinou formou výrobu a zdobení beránků a potěšit tak alespoň některé klienty sociálních zařízení. „Nejprve jsme se vázali na dobrovolnou činnost našich členů týkající se pečení a následného zdobení. S tím pečením to nebylo tak snadné a jistě by se nepodařilo nazdobit tolik beránků, kdyby je měli naši členové sami i péct. Podařilo se však zakoupit korpusy od místního cukráře, který nám vyšel vstříc a umožnil tak celou akci zorganizovat ve slušném objemu,“ popsala situaci Hnízdilová.

„Naši členové za pomoci jejich rodinných příslušníků pak beránky nazdobili a zabalili tak, aby to odpovídalo všem hygienickým předpisům. Nemohu se nezmínit o některých, kteří opravdu vyrobili beránky od A až do Z. Celkově z našich domácích dílen vzešlo devětašedesát krásných beránků, které potěšily nemocné na LDN v Nemocnici Prostějov a klienty Centra sociálních služeb v Prostějově,“ uzavřela prezidentka ROTARY klubu v Prostějově.