Také během července poklesl celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji. Ten se nyní zastavil na čísle 14 611, a jen potvrdil trend letošního roku. I přes koronavirovou pandemii je práce pořád dost. Počet hlášených volných pracovních míst znovu vzrostl, naopak podíl nezaměstnaných osob poklesl na 3,4 %. K optimistickým číslům došlo již čtvrtý měsíc za sebou také na Prostějovsku. Statistické údaje k 31. červenci 2021 tradičně zveřejnila Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci.


V kraji je aktuálně evidováno celkem 14 611 uchazečů o zaměstnání, jejich počet byl o 382 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku pak o 992 osob. „V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 1 843 osob. Ve srovnání s červnem to bylo o 168 osob víc a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 922 méně,“ prozradil Jaroslav Mikšaník, hlavní analytik trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci.
Z evidence během uplynulého měsíce odešlo celkem 2 225 uchazečů, což je o 676 osob méně než v červnu a o 58 osob více než ve stejném měsíci minulého roku. „Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 1 286, tj. o 544 méně než v předchozím měsíci a o 205 méně než ve stejném měsíci minulého roku. Dále 396 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, tj. o 93 méně než v předchozím měsíci a o 90 více než ve stejném období minulého roku; 939 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění,“ poskytl Mikšaník konkrétní čísla.
Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých regionech Olomouckého kraje byl podobný – ve všech došlo k jejímu poklesu. Nejvíce se snížil na Olomoucku (o 100 osob), k největšímu procentuálnímu poklesu ale došlo na Jesenicku (o 7 %). „Jedná se o vůbec největší okresní pokles v rámci ČR),“ podotkl hlavní analytik.
Ke konci července bylo na Krajské pobočce v Olomouci ÚP ČR evidováno celkem 7 782 žen, jejich podíl na celkovém počtu uchazečů činil 53 %. „V evidenci bylo 2 420 osob se zdravotním postižením, což představovalo sedmnáct z celkového počtu nezaměstnaných.
Současně je pak zaregistrováno 588 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, což je ve srovnání s předchozím měsícem o čtyři osoby více a se stejným měsícem minulého roku o sedm méně,“ přidal Jaroslav Mikšaník.
Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červenci 4 500 uchazečů o zaměstnání, což činí 31 % všech uchazečů vedených v evidenci. „Podíl nezaměstnaných osob ve věku patnáct až čtyřiašedesát let k obyvatelstvu stejného věku meziměsíčně poklesl na 3,4 %, což je o 0,3 procentního bodu nižší hodnota než v celé České republice,“ pochlubil se hlavní analytik trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci.
Podíl nezaměstnaných osob vyšší než je republiková hodnota vykázaly pouze dva regiony – Přerovsko a Jeseník. Naopak nejnižší byl zaznamenán v okrese Prostějov (2,3 %). „Podíl nezaměstnaných žen setrval na hodnotě 3,8 procent, u mužů poklesl na 3,1,“ přidal Mikšaník.
Olomoucký kraj evidoval k 31. 7. celkem 9 183 volných pracovních míst. „Jejich počet byl o 134 vyšší než v předchozím měsíci a o 1 421 než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadali v průměru dva uchazeči, z toho nejvíce na Přerovsku (2,5), naopak nejméně opět v okrese Prostějov, a to pouze 0,9 uchazeče o zaměstnání na jedno volné místo, čili počet volných pracovních míst je zde mírně vyšší než počet nezaměstnaných,“ uvedl hlavní analytik trhu práce.
Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 2 200, na jedno volné místo připadaly 0,3 uchazeče této kategorie. Z celkového počtu pak bylo 4 552 míst bez příznaku „pro cizince“, na dalších 4 631 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí.

Měsíční statistická zpráva 7/2021