Byt nebo dům, to je dnes brány jako základní typy bydlení. pak jsou tu ale také kontejnery. Ne, není na tom nic pejorativního, nelichotivého. Kontejnery se skutečně stále častěji stávají alternativou k „běžnému“ způsobu bydlení. Navíc, vůbec nemusí platit, že jde o zvenčí nevzhlednou krychli, která na první pohled k bydlení nevábí. Právě naopak.

Obytné kontejnery nabízí v Česku hned několik firem. Často se jedná o firmy v Čechách, tu a tam se ale dá narazit i na firmu na Moravě. Výrobců je zkrátka více, člověk má na výběr. Obvykle společnosti nabízí nejen obytné kontejnery ale také další typy. Pokud jde o ty obytné, vesměs mají v nabídce více typů. Ať už podle použitého materiálu nebo velikostí či energetickou náročností. K té se ale ještě dostaneme.

Kontejnery lze už dnes pozorovat jak na okrajích měst, tak i na venkově. Někdo je vezme coby chatu, chalupu. Jiní lidé si v nich ale dokáží zařídit bydlení. Firmy nabízí i různé designy tohoto bydlení. A tak kontejner fakticky může připomínat z venku nečlenitý dřevěný srub bez sedlové střechy. Jindy můžou posloužit i jiné materiály. Kontejnerů firmy dodávají několik typů, zájemce ale může do určité míry ovlivnit jeho vzhled a podílet se vlastním originálním řešením na vzniku svého budoucího příbytku.

Na závěr pak výhody. Dá se jich najít více. Tou první je cena. Kontejner samotný, s přípojkami, lze pořídit klidně už za necelý milion korun. Jde přitom třeba o kontejnery o velikosti bytu 2+1 a větší. S tím ruku v ruce jde i energetická náročnost. Jak výrobci upozorňují, je nízká.

Kontejnery jsou stavěné tak, aby byly energeticky nenáročné, neztrácelo se z nich teplo a už jen tím, že se nejedná o příliš členité prostory, se dá na vytápění ušetřit. Dále pak majitel kontejneru podle svých potřeb (a finančních možností) zvětšit a rozšířit: do stran nebo do výšky. Navíc firmy nabízí různé možnosti rozdělit vnitřních prostor příčkami.