Po úterním zasedání prostějovští radní vyčlenili z rozpočtu města 65 00 korun na dofinancování jednoho z projektů participativního rozpočtu, kterým jsou informační tabulky o některých prostějovských osobnostech, po nichž jsou pojmenovány prostějovské ulice.

 

„Řada prostějovských ulic nese jméno prostějovského rodáka nebo osobnosti, která má blízko k městu Prostějov či okolí. Mnozí tito rodáci upadají do zapomnění a je to nesmírná škoda. Příkladem je třeba MUDr. Mathon – prostějovský lékař, zakladatel prostějovské nemocnice. Realizace v Prostějově je navržena přidáním tabulky s QR kódem k tabulce s názvem ulice, kdy se po načtení zobrazí údaje o dané osobnosti,“ vysvětlil primátor města František Jura (ANO 2011).

Seznam ulic pro doplnění informačními tabulky byl navržen Oldřichem Václavíkem ze Státního okresního archivu v Prostějově a projednán v místopisné komisi. „Tato akce představuje výrobu a instalaci tabulek ve výši pětašedesáti tisíc korun. Pro možnost realizace akce bylo potřebné schválit převod finančních prostředků z rezervy určené pro participativní rozpočet na tento konkrétní projekt, aby mohla být akce realizována ještě v letošním roce,“ doplnil první muž Prostějova.

 

O které ulice v Prostějově jde konkrétně?

A. Janského

Aloise Krále

Bohumíra Dvorského

Demelova

Dr. Horáka

Dr. Plajnera

Dr. Uhra

Edvarda Valenty

Filipcovo nám.

Floriána Nováka

Frébortova

Gen. Dudy

Gen. Kraváka

Gen. Sachera

Hacarova

Jana Sedláčka

Jano Köhlera

Jaroslava Kaštila

Jaroslava Křičky

Jaroslava Kučery

Kopečného

Kováříkova

Koželuhova

Krumlovského

Lutinovova

Mathonova

Mládkovy sady

nám. Edmunda Husserla

Netušilova

Neumannovo nám.

Otakara Ostrčila

Podivínského

Poláčkova

Polišenského

Přikrylovo nám.

Rejskova

Skálovo nám.

Spitznerova

Stanislava Manharda

Střížova

Stukova

Třískova

Tylšarova

Vasila Škracha