Skoro dva a půl měsíce čekaly prostějovské volejbalistky na venkovní vítězství v extralize žen ČR 2023/24. Toto čekání razantně ukončily duelem 25. kola soutěže na palubovce Králova Pole. Středeční předehrávce kralovaly výbornou kolektivní produkcí od prvního do posledního míče, v metropoli jižní Moravy předvedly skutečnou herní kvalitu.

Hanačky začaly výtečně. Milica Tošič i Klára Faltínová tlačily podáním, obě daly eso a stav rychle poskočil na 1:5. Úvodní převahu se dařilo držet ještě chvíli (3:8), potom soupeřky průběh zahajovací části trochu vyrovnaly (6:9). Načež hostující tým zase přidal a ještě více zvýšil svůj náskok na 6:12. Zanedlouho musela kvůli zranění odstoupit Denisa Pavlíková, nicméně to bylo právě brněnské družstvo, které se mírně zvedlo (10:14). Aby hned vzápětí vékáčko kontrovalo protiúderem na 10:18 při servisu Veroniky Trnkové, což rozhodlo. Závěr měli lepší hosté pod kontrolou – 17:25.

Jihomoravanky doplácely na časté nevynucené chyby, především v útoku. Prostějovské plejerky tato zaváhání trestaly a samy hrály trpělivě i dostatečně kvalitně ve všech činnostech. Což se promítlo také do povedeného startu druhé periody se šestibodovou sérií z 1:1 na 1:7. Mladé protivnice se pak vzpamatovaly z nejhoršího a částečně dotáhly (5:9, 7:11), leč jejich vzdor netrval dlouho. Faltínová vytáhla výborný servis, parťačky skvělé bloky a znovu nastal rozdíl třídy (7:15). I z tohoto propadu se kápéčko ještě vyhrabalo snížením na 11:16, ale větší problémy už favoritky vůbec nepřipustily. Drtivou koncovku režírovalo smečované podání Tošič – 15:25.

Vedle této srbské univerzálky pravidelně a rovnoměrně skórovaly též všechny další zakončující členky sestavy VK, čímž vznikala celkově výrazná převaha Čadova souboru. Nezhodovy svěřenkyně sice zkraje třetího dějství premiérově za celé střetnutí vedly, ovšem pouze 1:0. Navíc jejich vedení mělo jepičí život a vystřídala ho šňůra pěti hostujících bodů v řadě (1:5). Tím kolektiv nahrávačky – kapitánky Simony Bajusz s perfektně přihrávající i polařsky bránící Michaelou Pállovou na liberu pokračoval ve své krasojízdě, viz trhák ze 4:7 na 4:13. A přes jediný dílčí výpadek (9:21 – 13:21) dospěl komplexní týmovou prací až k jednoznačnému triumfu – 15:25 a 0:3. (son)

 

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Erik Nezhoda – hlavní trenér KP Brno

„Dnes to byl těžký zápas a těžko se dá hledat post, na kterém bychom se Prostějovu vyrovnali. V utkání jsme měli pár dobrých pasáží a úsekově se nám občas dařilo na soupeře vyvinout tlak, dva základní atributy – přihrávku a útok – jsme ale nezvládli. Což vycházelo z vysokého bloku soupeře i z naší špatné přihrávky.“

Miroslav Čada – hlavní trenér VK Prostějov

„Jsem spokojený, odehráli jsme dobré utkání – dařilo se nám zejména na servisu a v útoku. Naše útočná síla byla rozložená na všechny hráčky, což rozhodlo. Povedl se nám navíc začátek všech tří setů a družstvo tak mohlo hrát klidněji. Bylo to zejména tím, že mladý tým KP špatně přihrával.“

 

VOLEJBAL

EXTRALIGA ŽEN ČR 2023/24 – 25. KOLO

KP Brno – VK Prostějov

0:3 (-17, -15, -15)

Rozhodčí: Olt a Vachutka. Čas: 80 minut. Diváci: 130.

Sestava KP Brno: Pelikánová 2, Kuníková 7, Körmendyová 3, Jelínková 12, Pavlíková 2, Hrušecká 4, libero Šmardová – Prchalová 5, Křižanovská, Matějková, Zapletalová 1, Chlupová. Trenéři: Erik Nezhoda a Luděk Grabovský.

Sestava Prostějova: Tošič 11, Faltínová 10, Trnková 11, Bajusz 1, J. Smolková 8, Löff 9, libero Pállová – Bažó 2. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

„Jsem spokojený, odehráli jsme dobré utkání – dařilo se nám zejména na servisu a v útoku.“

Miroslav Čada, hlavní trenér Prostějova