Vláda České republiky minulý týden v reakci na klesající počty nakažených covidem-19 dál uvolnila pravidla pro život v naší zemi. Změny se týkají koncertů a festivalů, počtu diváků na sportovních akcích, ale také návštěv koupališť, bazénů nebo výstav či návštěv zoologických zahrad. 

 

Na koncerty a sport až 7 000 lidí

Dosud mohlo na venkovní kulturní a sportovní akce pět tisíc diváků, nově jich může od 1. srpna přijít sedm tisíc. Uvnitř se kapacita zvedá ze dvou tisíc na tři tisíce. Jde o návštěvníky s negativním testem, po covidu či s vakcínou. Nad limit pak mohou navíc lidé po nemoci (180 dnů) či s očkováním, přičemž potvrzení se má doložit už při koupi vstupenky. Test v tomto případě stačit nebude. U stojících diváků se zmenší povinné rozestupy ze 4 na 2 metry čtvereční plochy. Od jeviště musí být odstup 2 metry. Na vnitřních akcích se počet mění z 2000 na max. 3000.

Koupaliště a bazény

V bazénech a na koupalištích nebude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha od 1. srpna omezená kapacita. Dosud ji mohli provozovatelé naplnit na 75 procent. Do bazénů a na koupaliště budou mít nadále přístup jen lidé, kteří jsou očkovaní, v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19 nebo se nechali otestovat antigenním, případně PCR testem.

Kultura, památky a zoo

Výstavní a další podobné vnitřní prostory si budou moci vybrat, zda dodrží limit návštěvníků na metry čtvereční, který platil dosud, nebo využijí nově 75 procent kapacity. Při organizovaných prohlídkách na zámcích či v zoologických zahradách do 20 lidí nebude nutné potvrzovat bezinfekčnost.  Ve vnitřních například výstavních prostorách v současné době platí omezení jednoho návštěvníka na deset metrů čtverečních plochy. Tento limit bude nadále zachován, ale provozovatel si bude moci vybrat, zda pro něj není výhodnější naplnit kapacitu na 75 procent.

Volný čas

U volnočasových aktivit se může setkat až 1000 osob ve vnitřních prostorech a 2000 osob ve venkovních prostorech. Nesplňuje-li někdo podmínky, tj. očkování, test nebo prodělaná nemoc (tzv. OTN), smí být nově součástí skupiny max. 20 osob. Dosud to bylo 10 lidí.

Obchody a služby

Minimální rozestupy zákazníků se zkrátí ze 2 metrů na 1,5 metru. Rozestupy neplatí u členů jedné domácnosti. Platí omezení kapacity na jednoho zákazníka na každých 10 metrů čtverečních plochy prodejny. Nevztahuje se to na dítě v doprovodu dospělého. Kadeřnictví, holičství apod. musí zajistit rozestupy křesel nejméně 1,5 metru. Provozovatel musí nadále kontrolovat bezinfekčnost klientů (OTN). Pokud ji nedoloží, službu nesmí poskytnout.

Bary a diskotéky, dětské akce

Povoluje se už tanec na diskotékách a v klubech lidem. Pouze ale lidem s očkováním, potvrzením o prodělání covidu v uplynulých 180 dnech nebo s negativním testem z odběrného místa starým do 24 hodin. Navyšuje se počet účastníků dětských akcí z 500 na 1000 uvnitř, ve venkovních prostorách se počty mění z 1000 na 2000.