Už jen tři dny a vypukne největší běžecká akce roku v Prostějově. Na programu je SOKOLSKÝ BĚH REPUBLIKY. Jak už sám název napovídá, uskuteční se na svátek připomínající vznik Československa, tedy ve čtvrtek 28. října. Událost se v Prostějově koná potřetí, přičemž loni vystavila závodům „stopku“ koronavirová epidemie. A zatímco v letech 2019 a 2020 se uskutečnil v Kolářových sadech, letos se místem dění stane premiérově přímo centrum města!

 

„Zveme všechny běžce Prostějovska od předškolních dětí až po seniory, startovat bude každá věková kategorie. Těšíme se samozřejmě i na diváky, budeme rádi, když běžce i běžkyně podpoří,“ vzkazuje široké sportovní veřejnosti Svatopluk Tesárek, starosta Sokolské župy prostějovské s tím, že v jednotlivých kategoriích jsou přihlášeny desítky závodníků. Registrace probíhala do uplynulé středy na internetových stránkách www.behrepubliky.cz. Přihlásit se ovšem lze i v den konání závodu na místě. „Tato možnost bude, ale připraveno už bude jen omezené množství startovních čísel,“ uvedl Tesárek a přidává: „Tratě budou připraveny na dětský běh v délce jednoho kilometru, hlavní závody budou na pět a deset kilometrů. Start a cíl je před sokolovnou na Skálově náměstí. Jeden okruh bude mít 2,5 kilometru, trasa povede ulicemi centra města přes Kravařovu, Palackého, Komenského ulici přes náměstí a Smetanovými sady se účastníci vrátí zpět.

Sokolský běh republiky je poměrně novou tradicí, nicméně už si získal řadu příznivců jak mezi sportovci, tak mezi partnery. „Každý závodník dostane startovní balíček. V něm bude číslo se jménem, medaile a různé upomínkové předměty týkající se státního svátku. Děti jistě potěší třeba omalovánky a různé další drobnosti,“ prozradil Tesárek s tím, že losovat se bude i tombola. Pro všechny účastníky bude připraveno občerstvení od partnerů závodu, například od Penny marketu nebo Ondrášovky.

Start hlavního závodu proběhne ve všech zúčastněných městech a obcích současně, a to ve čtvrtek 28. října ve 14.00 hodin. Sokolská obec prostějovská na akci spolupracuje s Maratonským klubem Prostějov. Závody budou mít oficiální časomíru. „Pořadatelé udělají maximum pro to, aby tento běh byl pro všechny zážitkem. Na startu bude místo pro všechny sportovce, kteří poběží pro nejlepší čas, i pro běžce, kteří poběží pro radost. Tato sokolská akce není jen pro členy Sokola, stojíme o účast co nejširší veřejnosti. Naši předchůdci před 103 lety za tuto zemi bojovali a my dnes z úcty k nim ve svobodné, suverénní a sebevědomé zemi poběžíme,“ zdůrazňuje Svatopluk Tesárek, starosta Sokolské župy Prostějovské.

Program Sokolského Běhu republiky

12:00 – 13:00 výdej čísel dětského závodu

12:00 – 13:30 výdej čísel hlavního závodu

13:00              start dětského závodu do 10 let

13:20              start dětského závodu do 14 let

14:00              start hlavního závodu

 

KDY: ČTVRTEK 28. ŘÍJNA,14:00 HODI

KDE: NÁMĚST T. G. MASARYKA, PROSTĚJOV

 


40 sokolsky graf