Včerejší mikulášský podvečer byl jako stvořený nejen pro vlídné slovo a darovanou sladkost, ale také pro andělské oči i nějaké to „bububu“ od pekelného vyslance. Mikuláš s andělem a dvěma čerty nechyběli v neděli tradičně ve Zlaté bráně v Prostějově a nestačili odolávat obrovskému zájmu dětí s jejich rodiči.

Nejmenší drobotina byla za básničku či písničku odměněna Mikulášem, který musel navíc stíhat odhánět dotěrné pekelníky. Čerti se snažili dítka strašit, ale nebylo jim to nic platné.

Je to nádherná tradice, kterou ani vloni nezrušila koronavirová pandemie. Natož letos, kdy zatím protiepidemická opatření nejsou tak přísná jako v roce minulém. Vedení obchodního centra Zlatá brána si opět pozvalo dobrovolníky z řad studentů středních škol, kteří v neděli odpoledne připravili pro desítky zájemců skvělou mikulášskou show. Ve druhém patře Zlaté brány Mikuláš s andělem nadělovali dětem sladkosti, zatímco dva nezbední čerti se snažili dítka strašit, až se jim chlupy ježily v kožichu...

Davy nejmenších dětiček společně s dospělým doprovodem proudily v neděli odpoledne do Zlaté brány už dávno před patnáctou hodinou, kdy ve druhém patře obchodního centra mikulášská show začínala. „Máme naspěch, ve čtyři hodiny k nám domů přijdou sousedi také s Mikulášem a čerty, takže máme co dělat,“ smála se paní Dana, která do Zlaté brány přivedla svoji čtyřletou Natálku a šestiletého Ondřeje. „Však jim pořádné strašení od čerta neuškodí,“ podotkla ještě paní Dana.

Dobrovolníci z řad prostějovských studentů se i letos převlékli do krásných hábitů a vysoký Mikuláš opravdu vyčníval. „Ty mi neřekneš ani krátkou básničku? Tak to potom dám čokoládu tvému bratříčkovi,“ nabádal malého chlapce Mikuláš, který se ovšem pod slibem sladkého dárku nakonec básničky od stydlivého chlapečka přece jen dočkal. „Čerti, zmizte, nestrašte je, jsou tady jen samé hodné děti,“ odháněl vzápětí dvojici umouněných pekelníků. Jeden z čertů se dokonce snažil „vykolejit“ sedmiletou Lucinku, která Mikuláši s andělem přednášela básničku. „Bu bu bu, ty jsi určitě letos hodně zlobila, že? Mám tisíc chutí tě odnést rovnou do pekla,“ strašil holčičku chlupatý bubák, který ovšem se svými výhrůžkami neuspěl.

Mikulášská show ve Zlaté bráně měla obrovský úspěch, jen během prvních dvaceti minut obdržely sladkosti desítky nejmenších Prostějovanů. „Jsem nesmírně ráda, že ani ten prokletý covid tuto nádhernou akci nezrušil. K nám takhle nikdo už dlouho nechodí, ale protože vím, že tady jsou Mikuláš s andělem a čerty vždycky, vůbec jsme neváhali a dorazili jsme. Můj syn Dominik na Mikuláše pořád věří, a to je mu už osm let,“ svěřila se Večerníku rozesmátá Ivana Laníková z Prostějova. Ta poté nepohrdla společným snímkem jejího syna se všemi aktéry mikulášské show.